Разузнаването: В България няма терористични групи, но на Балканите гъмжи

0
В част от доклада се пише, че няма и българи, които да се бията на страната на "Ислямска държава"
В част от доклада се пише, че няма и българи, които да се бията на страната на "Ислямска държава"

В България няма "спящи" терористични клетки, нито фирми, които търгуват с джихадистите от ИДИЛ.

Няма и българи, които се бият на страната на терористите в Сирия.

Това е докладвало разузнаването пред тримата ресорни министри Бъчварова, Митов и Ненчев, и депутатите от комисиите по вътрешна сигурност, по външна политика и за контрол на спецслужбите в четвъртък следобед по време на закритото заседание продължило 4 часа.

В заседанието участваха и шефовете на НРС, ДАНС, НСО.

За сметка на липсата на спящи терористични клетки у нас, на Балканите гъмжало от такива, в това число и в съседни държави. За пример била цитирана Македония, където със сигурност се намирала поне една клетка, научи Канал 3 от присъствали на заседанието.

Спецслужбите докладвали, че за страната ни към момента няма пряка заплаха от тероризъм след атентатите в Париж, но прогнозата на разузнаването била, че няма и изгледи ситуацията да се успокоява скоро.

Отчетено е било, че още не функционира Съветът по сигурността към Министерския съвет, който бе създаден с рамковия закон за националната сигурност, а именно той е органът, който трябва да координира и да обобщава информацията от всички спецслужби и съответно - да я получава на първо място премиерът.

От ДАНС признали като самокритика, че до момента буквално е дремел създаденият преди година антитерористичен център в агенцията, но вече бил "поразбуден" и се задействал напоследък.

Депутатите се интересували още дали има български фирми, които търгуват с петрол от Сирия, респективно от терористите от "Ислямска държава", при което службите категорично докладвали, че няма такива данни.

Отбелязано било обаче, че в южната ни съседка обаче има такива компании, които търгуват с ислямистите.

По време на заседанието бил обсъден и въпросът с бъдещия закон за тероризма, който трябва да приема парламентът по силата на решенията на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от 10 ноември т.г.

Депутати напомнили, че в немалко закони и в момента има антитерористични текстове. Все още не било ясно и кой ще пише въпросния закон, който трябва да обобщи на едно място и всички други мерки, набелязани в сега съществуващата нормативна уредба в контекста на борбата с тероризма.

Народните представители останали доволни от докладите и информацията, предоставена от службите, признаха и от опозицията, и от мнозинството.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари