Разплетоха афера за 25 000 евро субсидии за пчелини в Стражица

0
Брат и сестра, както и председатели на земеделски кооперации са дадени на прокурор
Брат и сестра, както и председатели на земеделски кооперации са дадени на прокурор

Брат и сестра, както и председатели на земеделски кооперации от Стражица са дадени на прокурор заради обсебване на земя от държавния поземлен фонд. Те ще отговарят и за измама при получаване на 25 000 евро субсидии за пчелини в града.

Схемата е разплетена от инспектори от ДФЗ „Земеделие“ и Икономическа полиция във Велико Търново. Констатациите са пратени на Окръжна прокуратура с мнение за образуване на досъдебно производство, пише Труд.

Младата фермерка Р. А. получила от фонда на два транша левовата равностойност на 25 000 евро за пчелин върху 672 кв.м. в землището на Стражица. Пчелинът по договор бил регистриран в парцел под наем на кооперация „Зора 93“ в града с председател Нотю Добрев.

При проверката обаче се оказало, че на практика земеделският парцел е с друг кадастрален номер в землището на Стражица, който е собственост на Държавния поземлен фонд,а не на кооператива, което пък е абсолютно забранено.

При подаване на заявката за второ плащане младата фермерка представя скица на същия парцел, издадена от Общинска служба по земеделие, според която той е с площ 2,4 дка –тоест отдаденият под наем кооперативен парцел е само една малка част, а скицата се оказва с изтекла валидност към датата на подаване на заявка за второ плащане с европарите.

При проверка на място експертите засичат на работа по документи и 17- годишен младеж, който се оказва брат на Р.А., няма право на труд и за него не е питана Инспекцията по труда, което е задължително при непълнолетните. Той е бил назначен от сестра си, за да има по-голям шанс пред фонда за отпускане на втори транш от парите, като доказателство за открито работно място.

По същото време момчето е било редовен ученик във Велико Търново и не е ясно каква работа е вършил всеки ден на 40 км от школото си.

Административната проверка установява още, че Р. А. е показала договор с невярно съдържание за ползване на земеделска земя за пчелина. Земя от Държавния поземлен фонд може да бъде дадена под наем единствено от директора на фонд „Земеделие“ във Велико Търново, което той не е правил за въпросния пчелин.

През цялото време работодателят Р. А. е правила съответните вноски, попълвала е нужните месечни документи за отработени 8-часови дни и ги е регистрирала в системата на НАП. И още нещо- въпросният пчелин е регистриран като биологичен, но в трикилометровата зона край него се намират няколко работещи предприятия с вредни производства и химически манипулации, което е недопустимо.

След като братът станал пълнолетен, също подал документи за отпускане на европейски пари за пчелин във въпросния район на Стражица. Експертите от фонда на място установяват, че кошерите на младежа не се намират в регистрирания на негово име животновъден обект,а отново в Държавен поземлен фонд.

При младия фермер имало договор за ползване на земя под наем от друга кооперация – „Александър Стамболийски“с председател Цони Цонев. В този случай обаче парцелът също е на Държавен поземлен фонд, за който младежът няма договор с директора на ДФЗ във Велико Търново, точно като сестра си. На момчето не са отпуснати евпропари, защото механизмът за получаване чрез неверни твърдения и договори е засечен навреме.

Ако това не е било установено, той също е щял да получи 25 000 евро. Сега ДФЗ започва да си търси парите от Р. А. чрез съответните изпълнителни процедури. Отделно прокуратурата трябва да каже дали има престъпление независимо от тези констатации на фонда и полицията. Това е първият подобен случай с пари за млад фермер за отглеждане на пчели и с пресечена измамна схема във Великотърновска област.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари