Разпадането на ЕС ще доведе до война на Балканите

0
Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп да не насърчава и други държави да копират Brexit
Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп да не насърчава и други държави да копират Brexit

Отделянето на още държави от Европейския съюз по примера на Великобритания може да разпали нови конфликти в Западните Балкани.

Това е мнението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, изразено в интервю за Financial Times. Той предупреди американския президент Доналд Тръмп да не насърчава и други държави да копират Brexit, защото ще е пагубно за региона.

Според него ентусиазмът, с който американският президент подхожда към излизането на Великобритания от ЕС е „дразнещ“ и „изненадващ“. „Това показва, че бившият имотен магнат не е запознат със сложната история на Европа“, смята председателят на ЕК.

Той каза още, че е предупредил вицепрезидента на САЩ Майк Пенс по време на визитата му в Брюксел миналия месец, да не призовават и други държави да следват примера на Великобритания. „Казах на вицепрезидента: Не казвайте това, не призовавайте други да напуснат, защото ако Европейският съюз се срине, ще има нова война в Западните Балкани, заявява Юнкер.

Изданието припомня, че през 1991 г. в края на Студента война разделянето на бивша Югославия доведе до брутална етническа война между сърби, хървати и босненски мюсюлмани, която приключи едва след военна намеса от НАТО.

„Ако ги оставим сами – Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Албания, всички тези страни – отново ще имаме война, смята Юнкер.

Според него Тръмп плаши европейците с реториката си за Америка на първо място. „За първи път в следвоенната история имаме американски президент, който оставя впечатлението, че не се интересува от европейските дела“, казва той.

„Опитват се да оправят нещата, но той има други приоритети. Между другото, той не разбира нищо по отношение на Европа“, казва Юнкер и добави, че Тръмп е разговарял по телефона с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, но си е мислел, че разговаря с Юнкер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари