Разкриват нова яслена група в квартал „Здравец“

0
Няколко ясли в Русе ще бъдат ремонтирани
Няколко ясли в Русе ще бъдат ремонтирани Видео: TVN

Няма недостиг на места в детските ясли в Русе, показва ежемесечното класиране за детските ясли в крайдунавския град.

Според справките на общинския отдел „Здравеопазване“, най-предпочитаната и желана детска ясла е тази в квартал „Възраждане”. Най-много деца чакат за прием в забавачките в квартал „Здравец”, информира TVN.

Последният прием, който се е осъществил за детска ясла, е бил в началото на този месец. От подадени 176 заявления за прием на малчугани близо 130 са били приети. 76 от подадените заявления не са били удовлетворени и те ще чакат прием през следващия месец.

Ние, за разлика от детските градини, всеки месец правим прием. Това се дължи на факта, че децата са много малки. Голяма част от тези деца, които в момента са приети, след това не се записват за посещение, тъй като родителите смятат, че са още мънички. Затова всеки месец обявяваме места“, каза Радостина Пейкова – началник отдел „Обществено здраве”.

Според нея не може да се говори за недостиг на места в яслите в Русе. От броя на отказалите се деца (или поради друга причина) се преценява колко още деца могат да бъдат приети. Обикновено напливът е през месеците декември и юли и се прави прием, тъй като те са преходни периоди.

Няма недостиг на места, тъй като в числата записваме по списък повече деца, отколкото е капацитетът. Поради причина, че децата са малки и много боледуват – реално ние на присъствие покриваме капацитета, но по списък са много повече, отколкото е капацитетът на яслата. Нямаме практика и никога досега не се е случвало да затворим детската градина. Просто правим организация, при която уведомяваме родителите кои групи ще работят – на първия или втория етаж и не се е случвало да нарушаваме посещенията на деца“, допълни тя.

През тази година има планирани ремонти на няколко детски ясли. По думите на Радостина Пейкова обаче, това няма да повлияе на работата на заведенията.

В края на 2016 г. има разкрита нова група, още една в края на септември миналата година, а друга ще бъде разкрита през февруари, като тя ще бъде за децата от квартал „Здравец“. От миналото лято има предложение и решение на Общинския съвет яслите да станат делегирана от държавата дейност.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари