Разхлабват ни за изборите

0
Като ластик сме - отваряме-затваряме на 10-15 дни, обяви премиерът
Като ластик сме - отваряме-затваряме на 10-15 дни, обяви премиерът

От 1 април пускат ресторантите с маси на открито, фитнеси, спа и театри ще работят с 30% от капацитета си

От 5 април отварят детските градини

Като ластик сме - отваряме-затваряме на 10-15 дни, обяви премиерът

Разхлабване на мерките за изборите ще има, независимо от пълните болници и високата смъртност, пише вестник Труд.

От четвъртък (1 април) пускат ресторантите, които имат маси на открито. Театри, спа центрове, фитнеси ще работят от началото на април с 30% от капацитета си. От 5 април отварят ясли и детски градини, а учениците се връщат в присъствена форма от 12 април, но ще се ротират по графици, които предстоят да бъдат изготвени.

Поетапно започваме да разхлабваме мерките. В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Другите държави, представете си, какво причиняват на хората с този пълен локдаун. Ние сме като ластик: отваряме - затваряме за по 10-15 дни. Когато хората се уморят, пак отваряме. Аз съм оптимист, че ще минем милион ваксини. Оптимист съм, защото знам как работи ЕК с европейската ваксинация”, обяви премиерът Бойко Борисов по времена посещение в Бяла, Русенско.

До края на месеца ще минем 700 000 ваксинирани, убеден съм. Това означава към 1,5 млн. българи да са или ваксинирани, или да имат антитела. Май-юни ще минем през пандемията”, обеща министър-председателят.

“Отваряме само местата, където има най-малък риск от заразяване”, посочи и главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той пресметна, че към момента поне 1,5 милиона българи имат имунитет - или след преболедуване, или ваксинационен. “До края на април ще има свободен избор на ваксини, а след пристигането на еднодозовия препарат на Janssen ще стане още по-лесна логистиката”, подчерта Кунчев.

Моловете и големите магазини няма да отворят сега, изключение ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито. Нощните заведения също остават затворени, а мероприятия на закрито, с изключение на изброените, няма да се провеждат до края на април”, съобщи здравният минисър проф. Костадин Ангелов.

Той обяви, че болниците са подготвени, че всички лечебни заведения получават кислород навреме. “Здравето на хората има няколко характеристики - психическа и физическа характеристика, както и социалното благополучие. Трябва да се грижим за всички тези показатели, когато отпускаме мерките. Правим го отговорно, последователно, казали сме нещо и то ще се случи”, каза още Ангелов.

Министърът коментира и високата смъртност и по-конкретно броя на починалите днес - 203-ма души, което е вторият най-висок пик, след този от 30 ноември с 221 починали: “Проверка в отчетите на болниците показва, че те са регистрирали смъртни случаи и от предишните три дни”, обясни здравният министър.

Асен Александров, директор на 51. СОУ, пред “Труд”: Присъствено в училище да се ходи през 2 седмици

Учениците от 5. до 12. клас да се върнат на училище с редуване, но през две седмици. Около тази схема се обединяват директори на училища. Чака се точният график, но този път идеята е класовете да са разделени наполовина, обясни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51. СОУ “Елисавета Багряна” в София.

Всички класове да се въртят на две седмици най-много, като приоритетно ще искаме да се върнат 12. клас, защото те учат само до 13 май, както и малките от 1. до 4. Идеята е присъствено от прогимназията да бъдат всички паралелки от 5. клас и половината от 6. клас, а след две седмици - останалата половина от 6. и целият 7. клас. Същото и при гимназиален курс - 8.,9. и половината 10. клас на училище, след това останалата половина от 10. клас с 11. и 12. клас”, разясни Александров.

Той се обяви против отлагането на външните оценявания и намаляването на материала за тях, защото това създавало лоши прецеденти.

Междувременно от МОН уточниха, че 1 и 2 април ще са учебни дни за всички, но онлайн. Няма да има промяна в графика на ваканциите - те са от 3 до 11 април за всички освен за 12. клас, които са от 8 до 11 април.

Част от ресторантите и кафенетата предпочитат обезщетения

Заведенията искат да избират дали да отворят

Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила, категорични са от бизнеса

Заведенията искат да избират дали да отворят летните си тераси, в случай че имат такива, или да останат затворени, но да получат обезщетения за това от държавата и през април. Това подчертават в своя позиция от Сдружението на заведенията в България. Браншът е категоричен, че не желае да работят само откритите площи на заведенията и настоява ресторанти и кафенета да бъдат отворени от 1 април, дори и при едва 30 на сто от капацитета си.

Затворихте ни насила, сега искате да ни отворите насила”, обясняват от бранша и подчертават, че към момента няма предвидени обезщетения заради невъзможността им да работят през април.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари