Разбиха международна престъпна група за трафик на луксозни коли

0
14 души са арестувани за кражби на луксозни коли в Бургас
14 души са арестувани за кражби на луксозни коли в Бургас

14 души са арестувани за кражби на луксозни коли в Бургас

Специализираната акция във връзка с неутрализирането на организирана престъпна група, която се занимава с купуване, регистрация и продажба на луксозни автомобили, които са предмет на престъпления, бе проведена съвместно от служители на ОД МВР Бургас, Варна и ГДНП. Тя бе реализирана на територията на Габрово, Варна и Бургас. Бе неутрализирана ОПГ, специализирана в регистрацията и трафикирането на автомобил, които са обект на престъпление. Задържани са 14 души. Това заяви на брифинг за журналисти директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

„Групата може да бъде определена като международна, тъй като част от автомобилите, които са регистрирани на наша територия и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа. Групата е действала от 2019 година до момента, като са установени 30 автомобила, които са предмет на престъпление”, подчерта той.

„От 14-те задържани лица по Закона на МВР – към момента пет са с повдигнати обвинения за участие в „престъпно сдружение”. Това е тежко умишлено престъпление, което е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години. Две от лицата, за които е изготвено постановление за привличането им като обвиняеми, към момента се намират извън пределите на България. Затова за тях ще бъдат издадени европейски заповеди за арест”. Това подчерта прокурор Георги Чинев от Окръжна прокуратура – Бургас.

За останалите три лица ще бъде поискано да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. „В момента те са задържани за 72 часа”, посочи прокурор Чинев.

По думите му четири от задържаните са от Бургас, а едно е от Варна. „Всички са пълнолетни български граждани”, подчертаха от държавното обвинение.

Директорът на ОД на МВР Бургас уточни, че част от луксозните автомобили, които са станали обект на кражба в страната ни, са били на чужди туристи, дошли на почивка през лятото в България. „Друга част от колите са предмет на лизингови измами – основно на територията на Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи, с променен идентификационен номер, след което са били изнасяни за държави от Близкия изток през Турция”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари