Расте интересът на китайската държава към русенския регион

2
Интервю на Пенчо Милков за Радио Китай
Интервю на Пенчо Милков за Радио Китай

Интервю на Пенчо Милков за Радио Китай

Интервю на Радио Китай с кмета на Община Русе Пенчо Милков за идеята и подготовката  за домакинството на световното спортно събитие през 2025г., за двустранните отношения между Община Русе и китайски партньори, за възможностите и потенциала на бъдещото сътрудничество в различни области.

Г-н Милков, по Ваше предложение Община Русе ще бъде домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г. Това се случва за пръв път в България и допринася още повече за международната ни известност и в областта на спорта. Бихте ли ни разказали повече как се роди идеята Ви за тази интересна инициатива, за предстоящата подготовка, за очакванията Ви?

Русе има дългогодишни традиции в гребането. Тук действат няколко спортни клуба по гребане, но повече от 20 години при нас не се е провеждало състезание, дори от национален мащаб. С екипа ми повярвахме в идеята и извоювахме за Община Русе честта да бъде домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025.

С домакинството на толкова мащабен спортен форум България и Русе наистина ще застанат на световната спортна карта. Сигурни сме, че първенството ще предизвика вълна от позитивни явления и в други области като туризма, културата и дори в начина на живот на хората.

В момента Драконовите лодки, произлизащи от Китай, са изключително популярни, както за тиймбилдинг, така и за семейни излети или разходка сред природата. Изящните рисунки и страховитите глави на дракони, наличието на барабанчик и отборния дух, който изисква гребането в тях, ги прави уникална атракция за големи и малки. Очакваме истински празнична атмосфера на езерото в Лесопарк „Липник“.

Това е също така и добър повод да ни разкажете повече за двустранните връзки на община Русе с Китай – страната с най-мащабно развиващата се икономика в световен план, която въведе този вид спорт в Международната федерация по кану-каяк. Има ли конкретни примери за сътрудничество между Община Русе и китайската страна, как се развиват двустранните контакти, кои области са най-добре застъпени и каква е перспективата в това отношение?

Обменът, най-вече културен, е факт. От 1994 година Русе е побратимен с град Хуай Нан, провинция Анхуей в Китайската Народна Република. Още тогава се установяват приятелски връзки и започва сътрудничество. Ето и един пример: през 2009 г., пред сградата на Общината концерт с изпълнения на традиционна китайска музика изнесе Оркестърът на Китайското Радио и Телевизия. През същата година, китайският виртуоз цигулар Ли Чуанюн взе участие в международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе.

С встъпването си в длъжност обявих, че Община Русе ще бъде отворена, както към европейските страни, така и към световните сили, каквато е Китай. Затова вярвам, че потенциалът ни може да стане причина и за добро сътрудничество на икономическо ниво.

Като кмет на една от най-големите общини в България – Русе, който е най-големия български пристанищен град на река Дунав и най-важния транспортен, икономически, културен и логистичен център за Северна България, бихте ли ни разказали повече за инвестиционните възможности на общината? С какво градът привлича чуждестранните инвеститори? Проявява ли китайската страна интерес към бизнес-отношения с Русе?

Русе е с ключово местоположение, което го е формирало векове наред, за да бъде това, което е днес. Тук минават два от петте европейски транспортни коридора в България. Намираме се на 60 км. от румънската столица. Букурещ. Градът ни е достъпен със сухопътен, железопътен и речен транспорт, свързан е и с голямото морско пристанище Варна. Съвсем скоро очакваме да развием и логистичен парк на мястото на бившето летище. За да разкрием пълния потенциал на територията, изготвяме напълно нов инвестиционен профил на цялата община.

В началото на тази година, Китайската енергийна компания „Чайна Електроника Корпорейшън” (CEC) се насочи към Русе за изграждането на така наречения „Смарт сити” (Smart City) или „Интелигентен Град“. Проведохме съвместна видео-конференция, на която всяка от страните заяви своето желание за съвместна работа. Надявам се, въпреки ограничителните мерки за пътуване, контактите ни с тях да продължат.

Неотдавна Китайският културен център в София организира конкурс по дублаж на китайски филми. В него взеха участие и ученици от Средното общообразователно училище „Васил Левски” в Русе и спечелиха награди. Ученици от училището са печелили и други международни състезания. Може ли да ни кажете има ли интерес от българските деца към изучаването на китайски език и имате ли сътрудничество с китайски учебни или културни институции?

Интересът към китайската култура в Русе е наистина голям. Неслучайно именно тук е създадено едно от малкото училища в страната с изучаването още от първи клас на източни езици и култура. Горди и щастливи сме с успехите на неговите възпитаници, които не само участват активно в училищните събития, посветени на Китай, но и печелят призови места в национални и международни състезания. Надяваме се тази добра практика да продължи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари