Ръст в кражбите на луксозни коли

0
Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене
Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене Видео: bTV

Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене

Ръст в кражбите на луксозни коли отчита столичната полиция през изминаващата година. Най-уязвими са автомобилите с безконтактно палене.

Заради пандемията и ареста на една от основните автобанди, столичната полиция отчита по-малко кражби на автомобили тази година. Но за сметка на това има ръст около 15 на сто при кражбите на чисто нови коли. Причината - защитите им са лесни за преодоляване от автобандитите, информира bTV.

През април Росен Симов купува дълго избиран джип за семейството си. Чисто нов от официално представителство на марката. Преди дни паркира возилото до офиса си в квартал „Лагера“… за последно.

Паркирах ей тука по-нагоре в 8 сутринта, качих се в офиса, работих до обяд, излязох и колата ми вече я нямаше“, обясни Росен Симов.

Мъжът влага средства в оборудването на колата, монтира и столче за детето си.

Беше като гръм от ясно небе, колкото и клиширан да е този израз, бях изумен и обиколих околните улици, но просто колата ми я нямаше“, допълни потърпевшият.

Откраднатият джип се пали безконтактно. Това са и най-честите мишени през последната година, отчитат от полицията. Чисто нови коли, чиято защита се оказва лесна за преодоляване.

Това се дължи на технологията, която използват автокрадците, много по-лесно и бързо се краде с тази технология, което затруднява и нашата работа да ги задържим на място“, обясни Христо Трендафилов.

Все повече във фокуса на автокрадците попадат скъпи возила, паркирани пред магазини, аптеки, търговски обекти. Понякога се набелязва и в движение, разкриват разследващите.

Движат се по улиците, виждат автомобил, който му е интересен и тръгват след него, чака къде ще паркира, гражданинът паркира, тръгва съучастникът му след него, прихваща сигнала на ключа, а крадецът, който чака до автомобила, за да приеме този сигнал, и автомобилът разпознава все едно истинския ключ“, допълни Христо Трендафилов.

Полицаите съветват собствениците на скъпи коли да поставят ключа в специален калъф, който да предотвратява прихващането на сигнала.

До момента на кражбата не бях наясно, че новите коли са обект и без крадците да имат ключ могат да влязат“, каза Росен Симов.

Според разследващите три банди действат в столицата. Пандемията ги прикрива още повече. Използват маски и ръкавици, по-удобно предназначение. Някои от тях се страхуват и от COVID-19. Камерите са ги уловили да крадат автомобили дори с шлемове.

Част от крадените нови коли се използват за авточасти, други - се изкарват в чужбина, където се продават.

Полицаите предупреждават, че идните три месеца са сезона на така наречените кражби на коли на ключ.

Коли с включен двигател, оставен от собствениците им за малко през магазина, например. Бъдете внимателни!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари