Работник осъди „Еконт Експрес” Русе

7
П.Т работел във фирмата, но претърпял трудова злополука и сега ще получи 30 000 лева обезщетение
П.Т работел във фирмата, но претърпял трудова злополука и сега ще получи 30 000 лева обезщетение

Работник от куриерската фирма „Еконт Експрес” ООД осъди работодателя си за 30 000 лв. обезщетение, защото претърпял катастрофа по време на изпълнението на служебните си задължения, което го довело да 30% неработоспособност заради травми по гръбначния стълб.

П.Т работел на трудов договор за русенската фирма от 23 януари 2008 до 5 ноември 2010 година. През септември 2010 той изпълнявал длъжността „контрольор автомобилен транспорт”, като и бил и „куриер”, предаде 24 часа.

На 29 септември 2010г. той се придвижвал по бул.”България” в Русе със служебен лек автомобил „Фиат Стило”, изпълнявайки трудовите си функции. В района на КАТ, тежкотоварен автомобил се включил в движението, което принудило куриера да премине в крайна лява лента на пътното платно. При тази маневра, предната лява гума на автомобила навлязла в необезопасена шахта. П.Т. изгубил управлението на колата автомобила, напуснал пътното платно по посока на движението и се блъснал в крайпътна мантинела и стълб за улично осветление.

Мъжът твърди, че в резултат на произшествието получил сериозни телесни увреждания в областта на гърба и кръста, което наложило да се предприеме сериозно лечение, продължило приблизително две години и половина. Оказало се, че куриерът има увреждания на междупрешленните дискове в поясния и други отдели на гръбначния стълб с радикулопатия, вследствие на катастрофата, което довело и до тридесет процентно трайно намалена работоспособност. За него вече бил противопоказен тежък физически труд, изразяващ се във вдигане и носене на тежести; усукващи движения на гръбначния стълб; продължително стоене прав; принудителна работна поза; невротоксични вещества и неблагоприятни климатични условия.

Въпреки че е млад, куриерът вече бил ограничен да се препитава с определени категории труд, което в днешната икономическа обстановка го принуждава да се ангажира с по-нископлатена работа. Смята, че вследствие трудовата злополука е претърпял трайни неимуществени вреди, изразяващи се в увреждания на междупрешленните дискове в поясния и други отдели на гръбначния стълб с радикулопатия.

Повече от две години изпитвал болка в областта на кръста, която след проведеното активно лечение намаляла, но не отшумяла напълно. Това му създава сериозен дискомфорт, болки и страдания почти целогодишно, особено при промяна на климатичните условия.

Тъй като фирмата така и не предприела действия за обезщетяване на тези вреди, той решил да си потърси чрез съда обезщетение от „Еконт Експрес” ООД 30 000 лева заради причинените неимуществени вреди, изразяващи се в постоянни болки и телесни страдания, вследствие причинена дискова херния, остеохондроза, вертебралнастеноза с радикулопатния, пост травматичен стрес, резултат от трудова злополука. Съдът реши, че куриерът е карал бавно, но носи вина за произшествието, и трябва да получи 30 000 лв. обезщетение, като фирмата му заплати и 2 000 лв. разноски за адвокат.

Освен това, бившият работодател трябва да се бръкне и да заплати на куриера и 1 200.00 лева – държавна такса върху уважения размер на предявения иск и 206.00 лева – направени разноски за възнаграждение на вещо лице по медицинската експертиза. Решението може да се обжалва в двуседмичен срок пред Русенски окръжен съд.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари