QR кодовете при COVID сертификатите показват неразбираеми символи

1
От здравното министерство успокояват, че няма проблем с разчитането на QR кода
От здравното министерство успокояват, че няма проблем с разчитането на QR кода Видео: БНТ

От здравното министерство успокояват, че няма проблем с разчитането на QR кода

Притеснени хора сигнализираха, че при издаден европейски зелен сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, QR кодът не работи и показва неразбираеми символи.

Ето какво гласи писмото на зрител на БНТ:

"Здравейте, издаден ми е сертификат за ваксинация, чийто QR код при разчитане със сканираща програма съдържа хиляди неразбираеми букви, цифри и символи. При още 6 души (мои колеги и съпруга ми) има същия проблем. Това са така наречените "нови сертификати", които уж са окончателни".

Независимо какъв телефон използва - всеки път, в който ваксинирал се реши да сканира QR кода на зеления сертификат, ще излязат тези неразбираеми символи. Това обаче не трябва да буди притеснение.

От Министерството на здравеопазването и Информационно обслужване отговориха следното:

"QR кодът на цифровия зелен сертификат е предназначен за четене от специално разработени за целта приложения. С цел намаляване на размера на информацията, тя е предварително компресирана, което прави невъзможно разчитането на информацията без специализирано приложение".

От здравното министерство успокояват, че няма проблем с разчитането на QR кода. Сканираният текст е четим след допълнителна обработка. Той съдържа същата информация, каквато е и на сертификата, но в машинно четим вид. Ваксинационният сертификат може да бъде разчетен от всички държави членки на Европейския съюз. Важно е да се отбележи, че всяка страна има право да налага свои правила при влизане на нейна територия. При пътуване е задължително предварително да се проверят изискванията на съответната държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари