Психолози: Залива ни вълна от самоубийства!

0
Самозапалването става модел за подражание!
Самозапалването става модел за подражание!

Николай М., който се самозапали тази вечер, се впечатлил от случая с Лидия Петрова, която горя вчера пред президентството и е в много тежко състояние. 

Описват го като „тих луд”, който не бил агресивен. Николай бил познат на всички в Сандански, но никой не се притеснявал от него, защото не нападал хората. Атанас Атанасов, който е на мястото на инцидента, цитира очевидци - те разкриват, че самозапалването на Николай вероятно се дължи на негово моментно настроение и не е обмисляно предварително. "В момента всичко е утихнало, в момента се води разследване, наистина самозапалването е станало на самия терен на гробищата”, съобщава свидетел на самозапалването.

А доктор Николай Михайлов – психиатър и бивш депутат коментира многото последователни самоубийства така: романизирането на самозапалването съблазнява публиката, а героизирането превръща самоубиеца в модел за подражание.

Самозапалването е свързано с проблема за липсите и големите дефицити, със сигурност от детството и от настоящето, в което хората живеят. Отношението към света и към живота е това, което ги води до този краен избор, коментира в интервю за БТА психологът Огнян Димов.

Когато влезем в психологията на самоубиеца се виждат едни и същи неща - това е човек, който чрез отчаян акт иска да оправдае своята екзистенциална безднадежност и липсата на смисъл в живота.

В България липсват образци и герои, имаме чалга-поколение.

Не е добре младите хора и да виждат родителя си обезверен, без амбиции, излъчващ непрекъснато негативизъм, посочва специалистът.

Ако показваме на подрастващите, че самите ние живеем с желание, правим нещата с желание, така ще възпитаме и тях, препоръчва Огнян Димов.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари