Проверка засече скандална практика: Джипита търгуват с направления

0
Проверка засече скандална практика: Джипита търгуват с направления

Общопрактикуващи лекари въртят търговия с направления. Това разкри управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова вчера. Някои от джипитата дават част от талоните за безплатни прегледи непопълнени, веднага щом ги вземат от районните каси, на лекари–специалисти или на лабораториите. Впоследствие когато касата плати на специалистите и лабораториите за всеки прегледан и изследван болен, оттам дават по 5 или 10 лева от преглед на джипито, което е дало направленията, разказа за схемата д-р Тодорова.

Така по този механизъм някои общопрактикуващи лекари си докарвали по заплата – заплата и половина отгоре всеки месец.

Санкции за 1,5 млн. лева е наложила НЗОК на болници след внезапна проверка на нейни инспектори на 18 април в 37 лечебни заведения. Тежките нарушения са в 14 от тях. Най-честите от тях са надписване на пациенти или вписване на прегледи изследвания и лечение на хора, които дори си нямат понятие, че за пристъпвали прага на болницата, съобщи още управителката на касата.

Тя поясни, че на лечебните заведения, които са отчели повече лекувани хора по клинични пътеки от действителната бройка, няма да им бъдат изплатени сумите, а някои ще отнесат и конкретни глоби.

В Кюстендилската болница за рехабилитация на пациенти, настанени по клинична пътека, им се искало по 80 лева доплащане за ВИП-стаи и още пари за лекарства. Проверките са установили още, че пациенти, приети по една клинична пътека, се лекуват само за конкретното заболяване, без да се обръща внимание на съпътстващите ги.

Общопрактикуващи лекари в Пазарджик и Пловдив са отчели дейности, които въобще не са извършвали. Много техни колеги, щом разбрали, че касата е започнала проверки, излезли в отпуск.

Българска клиника замесена в канал за органи

Българска клиника е замесена в канал за нелегална трансплантация на органи, който беше разкрит от полицията в Израел. Спецоперацията е осъществена със съдействието на

Интерпол, съобщи БНР. Едно от направленията на канала е клиника в България. Израелци са извършвали повечето от трансплантациите на свои съграждани. Групата е имала и клиенти от чужбина, на които трансплантациите са правени в Турция срещу крупни суми.

Роднини на жертва на трафика – момиче на 18 години, са подали сигнал за канала. Лекар и медицински работници са уличени, че участвали в групата. Издирва се 40-годишен бивш израелски футболист, за когото се твърди, че е бил мозъкът на престъплението, съобщи още БНР.

Едно от направленията на изпращане на пациенти и донори е била българска клиника, сочи информация на израелската телевизия. До момента няма данни за нейното име.

Търговията с органи в Израел е забранена със закон още през 2008 г.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари