Провал с ваксинациите срещу рак на маточната шийка в България

2
Безплатна ваксинация срещу HPV могат да получат момичета на възраст 10-13 години
Безплатна ваксинация срещу HPV могат да получат момичета на възраст 10-13 години

Безплатна ваксинация срещу HPV могат да получат момичета на възраст 10-13 години

Недоверие и отказ от имунизация сред родители, учители и цялото общество водят до драстичен спад в имунизационния обхват срещу HPV сред момичетата през последните години. Това алармира Министерството на здравеопазването. Официалната статистика сочи, че през 2019 г. покритието е 4%, 2020-2021 г – 2% и през 2022 г. – 1%. МЗ няма информация колко са ваксинираните деца извън програмата (с друга ваксина или момчета).

Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, казва главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, пише EURACTIV.

В България, безплатна ваксинация срещу HPV (ваксина и поставяне) за момичета се осигурява от 2012 г. Първоначално програмата е само за момичета на 12 г. От 2015 г. обхватът се разширява – включват се и момичетата на 13-годишна възраст. От 2021 г. и към момента безплатна ваксинация срещу HPV могат да получат момичета на възраст 10-13 години.

Със старта на Програмата през 2012 г. е постигнат 23.83% имунизационен обхват,, а през 2014 г. – 19.6%. През следващата година (2015 г.), обхватът при 12-годишните момичета спада до 2.68%, а при 13-годишните – е едва 0.75%. Този рязък спад е свързан с широка антиваксинална кампания, обявила имунизацията срещу РМШ при 12-годишно момиче за причина за появата на тежко автоимунно заболяване и последвалите отрицателни нагласи в обществото към имунизацията.

Въпреки заключението на специалистите, че няма доказана причинно-следствена връзка между ваксинацията срещу HPV и възникналото заболяване, настъпват недоверие и отказ от имунизация.

В началото по безплатната програма се предлага ваксината Cervarix. С нея е ваксинирато и момичето, чието заболяване поражда настроенията срещу ваксината. След това е въведена Gardasil. А за 2023-2024 по програмата се осигурява Gardasil9.

Ваксината срещу HPV предпазва от заразяване с най-честите причинители на ракови заболявания и брадавици. По данни на Европейската организация по ракови заболявания за 2020 г., всички случаи на рак на маточната шийка при жени в Европа са в резултат от инфекция с високорисков (онкогенен) тип HPV.

Въпрос на пари

Всичко е въпрос на пари. Така лекари, пожелали анонимност, коментират пред медията защо и момчетата не са включени в безплатната програма. „Но профилактиката винаги е по-евтина от лечението“, припомнят те.

От Министерството на здравеопазването на практика също признават, че става дума за пари.

В отговор до медията те обясняват, че безплатната ваксинация е част от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която цели снижаване на заболяемостта. МЗ цитира становище на Експертната група по имунизации към СЗО от 2022 г., че имунизационните програми срещу HPV трябва да целят постигането на висок обхват, както и че постигането на над 80% покритие при момичетата намалява рискът от инфекции, свързани с HPV при момчетата.

Посочено е, че имунизации при други (вторични) таргетни групи – като момичета над 15 г. и млади жени, момчета, мъже се препоръчва само ако е възможно и финансово постижимо, като по никакъв начин не трябва да се отклоняват средства от профилактиката на рака на маточната шийка при момичетата за постигането на тази вторична цел.

В тази връзка, към момента основна цел е повишаването на ваксиналното покритие при момичета на възраст 10-13 г., които са определената целева група по националната програма. Включването на момчета в настоящата програма не отговаря на нейната цел, която е намаляването на заболяемостта и свързаната с нея смъртност от рак на маточната шийка“, се казва в отговора на МЗ.

Ракът на маточната шийка е определян като рак на младите, защото заема второ място по честота сред жените на възраст между 15 и 44 г. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през последните години случаите на рак на маточната шийка в България се увеличават – 15 691 заболели през 2017 г., 16 006 заболели през 2019 г. В страната всеки ден 2 жени губят живота си в резултат на рак на маточната шийка, а всяка година той е причина за смърт при 8-10 на 100 000 жени. Това превръща рака на маточната шийка във втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата. „Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция“, обясни неотдавна по време на пресконференция д-р Кремена Пармакова от МЗ.

За превенция на рака на маточната шийка обаче е необходима ваксинация и на момчетата.

„Тотално безхаберие“

Това, което се случва в България (с HPV ваксините, б.а.), е тотално безхаберие, включително от страна на родителите“, коментира пред Euractiv д-р Христиана Бацелова, която е специалист по Епидемиология на инфекциозните болести. Д-р Бацелова е и един от активните лекари, които просвещават обществото за ползата от ваксините и развенчават митовете на антиваксърите.

Д-р Бацелова припомни, че това е една от ваксините, които нямат почти никакви противопоказания.

Тя се надява, че от 2025 г. програмата за безплатна ваксинация ще бъде променена и от нея ще могат да се възползват и момчетата. Лекарят цитира доклад на СЗО, който сочи, че в държави, в които има възможност да бъдат ваксинирани и момчетата, това влияе върху разпространението на вируса.

В момента дискриминацията на момчетата в България е видна, смята д-р Бацелова. „Gardasil не е полово ограничена ваксина“, обяснява тя.

Родителите на момчета, обаче, трябва да платят 600 или 900 лв. за ваксинирането им – 600 лв., ако то се случи, преди момчето да навърши 15 г., защото са нужни 2 дози, и 900 лв., ако детето е по-голямо, защото тогава трябват 3 дози. Тази сума изобщо не е малка в най-бедната държава от ЕС.

Д-р Бацелова признава, че има лекари, които отказват да ваксинират срещу HPV. „Това също е огромен проблем“, казва тя. Особено, когато става дума за малко населено място, родители може да са поставени в ситуация изобщо да не намерят кой да постави ваксината на детето им и да се откажат. Това е недопустимо, живеем в 21 век, възмущава се тя.

Според нея е добре обхватът на програмата за безплатна ваксинация да се разшири поне до 18-годишните. „Доказано е, че и до 26 г. ваксината има много висока ефективност. Тогава за много по-кратко време ще постигнем колективен имунитет“, посочи тя. И припомни опита на Австралия, където на практика няма рак на маточната шийка, защото има пълно покритие на населението с тази ваксина.

На въпрос дали антиваксърските настроения спират включването на HPV ваксината в задължителния имунизационен календар на България, д-р Бацелова отговаря, че експертите не би трябва да се съобразяват с мнението на шепа антиваксъри, защото това води до рискове за здравето.

МЗ посочва, че през 2024 г. предстои обсъждане на възможността за осигуряване на безплатна ваксинация срещу HPV както при момичета, така и при момчета. И допълва, че е заявило увеличаване на финансовите средства от 2025 г. за ваксини срещу HPV. Не сочи обаче с колко и какъв обхват би позволило това увеличение.

От министерството уверяват, че след 2024 г. възнамерява да продължи да изпълнява национални програми по ваксинопрофилактика, като догодина ще бъдат обсъдени целевите групи, както и възможностите за финансиране на необходимите количества ваксини срещу HPV в рамките на национална програма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    максър-таксър-анти-ваксър
    След сатанистките експерименти върху хора с експерименталните генни модификатори-отрови за ковид, ваксърите измряха. Останахме само ние анти-ваксърите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари