Георги Момеков: В „подножието“ на вълна сме, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро

0
Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте
Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте Снимка: МЗ

Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте“, твърди председателят на Българското научно дружество по фармация

В момента се намираме в „подножието“ на поредната вълна, отлагането на ваксинацията няма да доведе до нищо добро. Всички научни данни показват, че поставянето на бустер намалява риска от хоспитализации и смърт“. Това посочи проф. д-р Георги Момеков, в интервю в рамките на кампанията „Плюс мен“ на здравното министерство за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу COVID-19.

Когато говорим за най-важните ползи – предотвратяване на тежка болест, хоспитализация или смърт, ваксините срещу COVID-19 остават високо ефективни“, категоричен е председателят на Българското научно дружество по фармация и ръководител на катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на МУ – София.

„Хората, които са си поставили отдавна бустерна доза, не следва да чакат, а трябва да приложат и втория бустер, защото броят на новодиагностицираните започва да расте. Съдейки по данните за повишаващото се разпространение на SARS-CoV-2 в другите европейски страни, не можем да очакваме, че тази поредна вълна ще подмине България“, предупреди проф. Момеков. По думите му втори бустер е препоръчителен и за хората, при които има по-голям риск от заразяване, например работещите в системата на здравеопазването и на образованието, както и за тези със съпътстващи заболявания.

Към момента в страната има около 30% ваксинирани граждани срещу COVID-19, каза проф. Момеков. „Въпреки че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта, не трябва да забравяме, че се касае за вирусно заболяване, при което рискът от хоспитализация и смърт е многократно по-висок от този при сезонния грип. След като т.нар. приоритетни групи и особено възрастните хора над 65 г. пристъпват към имунизация с противогрипна ваксина, трябва да мислят по същия начин и за COVID-19“, каза още проф. Момеков.

Председателят на Българското научно дружество по фармация беше категоричен, че в бъдеще ще разполагаме с адаптирана ваксина, но не е ясно точно кога и по тази причина хората, които попадат в рисковите групи, не трябва да отлагат своята ваксинация.

Проф. Момеков посочи, че според Американската агенция по храните и лекарствата на този етап поставянето на подсилваща доза с ваксините срещу COVID-19, с които разполагаме, създава адекватна защита срещу хоспитализация и смърт. „Популацията, която все още не си е поставила ваксина, не трябва да забравя, че сме общество с доста голяма тежест на хроничните заболявания, а при страдащите от хронични заболявания рискът от тежко боледуване, налагащо болнично лечение, от последващи усложнения за здравето, а дори и от летален изход е в пъти по-висок. Затова горещо препоръчвам на всички граждани да се ваксинират възможно най-рано“, съветва професорът.

По думите му в световен мащаб има над 12 милиарда поставени ваксини срещу COVID-19, което е достатъчно доказателство за безопасността им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    6
    Sofi
    Тези ваксини са старите,и не действат,трябва нови осьвременени,които да действат на новия вариант на Омикрон!Но за сега няма!
  • 6
    5
    До 2:
    Ти къде видя проблем, бе, лайно мръсно? Проблемът е единствено в договора, сключен между Европейската комисия и Pfizer/BioNTech, според който България е ЗАДЪЛЖЕНА да купи 2 710 904 дози до края на 2022 г., и ОЩЕ над 7 млн. дози до края на 2023!!! Станаха 9 милиона и 700 хиляди дози!!! За 6 млн. население?!! При това този договор не е наш, а на алчните чиновници от €врогейския съюз. Важното е алъш-веришът да върви! И заради вменените ни задължения по този заробващ *договор*, долнопробни педерас'и като теб и този професор прокламират, рекламират и раздават позиви колко прекрасно е да се *ваксинираме* с осакатяващите и умъртвяващи експериментални мъзгочи, напълно *безплатно*, ррррръйш ли! Само че тоя път ще има бити и ебани рекламни лица ! Независимо дали са професори, артисти, TV-журналисти или обикновени тролове! Свиквай!
  • 6
    4
    darkaveng
    до 1, 20:23 | 5.7.2022 г. Баце, а ти какво си учил? Умнико????
  • 10
    3
    colibri
    Момеков..."Според Америк. агенция.."Защо не според Бълг. агенция.."? Отново повтарям-който се чувства застрашен-носи маска,ръкавици и т.н.Всеки отговаря за здравето си! Вирусите -изучават се общо в часовете по биология, а също и гъбичките!NQN
  • -5
    2
    до 1
    Не каза за кого си гласувал последните няколко пъти, бе бакшиш!:) Не се занимавай с проблеми, които не са ти в полезрението.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари