Проучване: ChatGPT е по-съпричастен към пациентите от лекарите

1
Чатботът с изкуствен интелект отделя време, за да прояви съчувствие и емпатия
Чатботът с изкуствен интелект отделя време, за да прояви съчувствие и емпатия

Чатботът с изкуствен интелект отделя време, за да прояви съчувствие и емпатия

През февруари 2023 г. беше установено, че ChatGPT почти взима изпита (с приблизително 60 процента) за медицински лиценз в САЩ. Сега ново проучване показва, че чатботът може дори да има по-добро поведение от медицинските специалисти. Проучването е публикувано от The National Post в петък, пише KALDATA.

Изследователският екип даде на истински лекар и на чатбот с ИИ една и съща ситуация: някой, който може да е глътнал клечка за зъби по време на хранене.

Човешкият лекар казва следното:

„Въпреки че много хора са поглъщали клечки за зъби без проблем, ако са изминали два до шест часа, има вероятност тя вече да е в червата и следователно не може да бъде лесно извадена. В случай, че усетите болка в корема, не се колебайте да потърсите спешна медицинска помощ и не забравяйте да напомните за погълнатата клечка за зъби“.

Чатботът с изкуствен интелект обаче отдели време, за да прояви съчувствие и емпатия.

„Нормално е да се притеснявате, ако сте погълнали чужд предмет“, отговори чатботът. „Въпреки че е възможно клечка за зъби да се забие в гърлото или да пробие стомашно-чревния тракт, причинявайки сериозни наранявания, малко вероятно е това да се случи с тъпа, сготвена клечка за зъби, която е дълга само два сантиметра“, отбелязва той.

„Въпреки това при всеки дискомфорт като болка в корема, затруднено преглъщане или повръщане, трябва да се потърси медицинско лице. Разбираемо е, че може да се притесните, но се опитайте да останете спокойни“

Изследователите поставиха няколко въпроса на теста, използвайки панел от лицензирани здравни специалисти, за да сравнят отговорите, предложени от реални лекари и чатбота с ИИ.

Изследователите установиха, че панелът предпочита отговорите на чатбота пред почти 200 запитвания в 79% от времето. Всъщност отговорите на ChatGPT са четири пъти по-склонни да бъдат класирани като добро или много добро качество и 10 пъти по-вероятно да проявят емпатия или много висока емпатия.

Сега изследователите се надяват да използват ИИ системата, за да им помогнат да се справят с претоварването си с работа.

„Това, което решихме, е, че можем да използваме ИИ асистент. Използвайки ChatGPT като инструмент за решаване на казуси, за да помогнем да отговорим на съобщенията на пациентите, не само ще помогнем за подобряване на работния процес за доставчиците, но и ще подобрим качеството на отговорите, които пациентите получават“, каза пред National Post д-р Джон Айърс, водещ автор на изследването и заместник-ръководител по иновации в отдела за инфекциозни болести и глобално обществено здраве към Медицинския факултет на UC San Diego.

Изследването е публикувано в JAMA Internal Medicine.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари