Проучване: 7% от учениците в Русенско са опитвали наркотици

1
17 от тези младежи са употребявали хероин, според анкетата
17 от тези младежи са употребявали хероин, според анкетата

17 от тези младежи са употребявали хероин

7% от учениците в Русенско вече са опитвали наркотици. Това показва проучване, направено сред деца на възраст между 11 и 17 години от 46 училища в областта. Повече от половината 11-класници признават, че познават някой, който може да им продаде дрога, предава БНТ.

Мария и Ивелина, както условно ще ги наречем, са на 17 години и учат в русенско училище. Казват, че не са пробвали наркотици, но имат съученици, които са опитвали марихуана.

- Аз познавам няколко. На някои им харесва, а други са ми казвали, че изобщо не искат да повторят. Не обичат да нямат контрол над тялото си или им се доспива рязко.

Това показва и анкетата - от 4292 ученици 319 са опитвали дрога. Притеснителен е фактът, че 17 от тези ученици са употребявали хероин. Останалите са пробвали екстази, метамфетамини или райски газ. Причините да посегнат към наркотиците:

- Депресия, мисля че менталното състояние на човека или от любопитство най-вече.

И друг резултат от анкетата – само половината от учениците са казали, че за проблема с наркотиците са разговаряли с родителите си. И само 1 на всеки сто родители са споделели, че имат подозрения децата им да са в среда, в която се използва някакъв вид дрога.

Росица Георгиева – началник на РУО – Русе: "За съжаление се оказва, че в забързаното ежедневие все по-малко познаваме децата си, все по-малко знаем какво правят те".

А и според анкетата, стига да искаш, не е чак толкова трудно да намериш дрога.

Десислава Лясова – секретар на Превантивно-информационен център: "Новото в България е, че предлагането определя търсенето. Има наркотици в изобилие и че самите дилъри са учениците. Те се снабдяват и чрез т. нар. "даркнет мрежа".

- Аз съм чувала от хора, които знам, че са употребявали, че реално не е чак толкова трудно, поне в нашия град.

От анкетата обаче става ясно, че 93 на сто от учениците не желаят да пробват.

- Аз не бих препоръчала да се пробва, честно казано. Около мен са се случвали някакви неща и хора са пострадвали. Не се е стигало до бърза помощ, но сме превързвали рана.

Целта на проучването е да се провокира обществен дебат по проблема. За плакат на инициативата беше избрана творбата на Вихър Даков сред 72-ма участници в конкурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    До 3
    Ако изходим от манипулирането,за което говориш,то би трябвало всички русофили и путинофили да са наркомани?
  • -4
    4
    До 3
    Затова харесвам Русия, защото там няма нито един наркоман!
  • -4
    3
    асасцжцас
    западни ценности, наркоманите по лесно се манипулират
  • 11
    2
    Фртио
    Спрете това безумие!Родителите да си контролират децата!Да им се налага наказание!Да ги лекуват.Да ги пращат в комуни,иначе убийствата и изнасилванията няма да спрат!Боже,опази ни!!!!
  • 7
    1
    що си мисля
    че същата тази новина мина преди 2-3 дни?!? сега е публикувана във факти в 10:10 и препостната тука в 10:52
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари