Протестиращите очакват нов полицейски щурм срещу блокадите

4
Десетки бусове с полиция и жандармерия от Монтана, Враца, Плевен, Търново, Добрич и други области са командировани и се движат към столицата
Десетки бусове с полиция и жандармерия от Монтана, Враца, Плевен, Търново, Добрич и други области са командировани и се движат към столицата

Десетки бусове с полиция и жандармерия от Монтана, Враца, Плевен, Търново, Добрич и други области са командировани и се движат към столицата

Трите възлови софийски кръстовища - на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и т. нар. "триъгълник на властта" остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Демонстрантите очакват тази нощ полицията отново да щурмува палатковите лагери, алармира вестник Сега.

"Десетки бусове с полиция и жандармерия от Монтана, Враца, Плевен, Търново, Добрич и други области са командировани и се движат към столицата", съобщават от гражданско сдружение БОЕЦ и призовават: "При акция на полицията изградете жив щит - верига и се хванете един за друг, като не отстъпвайте и не се разделяйте. Жените да снимат постоянно случващото се и да блокират бусовете и колите на полицията, ако някой бъде отведен за арест"

Въпреки снощния проливен дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен.

"Аз съм жив щит" и "Оставка" са надписи, поставени върху пейките, използвани за барикади на Орлов мост.

Тази сутрин камионът, който събира отпадъците е минал през Орлов мост, събрал е боклука и е оставил отново на същото място на барикадата контейнерите.

Движението в София е спокойно. Градският транспорт се движи по променен маршрут заради блокадите.

Според Нели Димитрова от „Системата ни убива“, която е на блокадата на Ректората, през нощта е имало напрежение само от коя страна ще дойде полицията. "Преди два дни изживяхме този ужас с обграждане със стотици полицаи. Вчера имаше толкова много заявки от СДВР, че палатките ще бъдат изринати", каза тя за БГНЕС. Според нея полицията не е предприела действия заради проливния дъжд вчера.

„Наясно сме, че дойде ли много полиция ще трябва да отстъпим от позицията си, но временно, защото пак ще сложим палатковия лагер“, категорична е Димитрова и е убедена, че палатките ще бъдат вдигнати, защото, по думите ѝ, със случая се е заел и Валери Симеонов.

Попитана дали палатките не може да са по тротоарите и да не се пречи на движението, протестиращата каза, че всички трябва да усетят дискомфорт.

„В момента има ремонти на всяка втора улица в София и никой не протестира. Да не говорим за ремонти, които след това продължават с ремонти на ремонтите, всички сме наясно. Три месеца хората бяха под карантина, затворени. Защо не протестираха тогава. Икономиката тогава буквално блокира“, коментира тя.

По отношение на исканията им и дали са готови да отстъпят от някое от тях, Нели Димитрова, обясни че след главното им искане, а именно – оставка на кабинета на Бойко Борисов, всичко ще падне като домино, защото и Гешев, и Кошлуков, и Цацаров са навързани с него.

Според нея антиправителствените протести са началото на революцията за промяна.

„Ако в момента не се е изсипал целият народ, то е въпрос на време това да се случи. Септември ни чака рецесия. Така че хората няма да останат безкрайно вкъщи и да не подкрепят протеста“, убедена е майката от „Системата ни убива“.

Минувач пък каза, че не подкрепя блокадите и иска тяхното премахване, защото 95% от жителите на града са против тях и те не защитават техните искания.

На барикадата на „Орлов мост“ също са очаквали през нощта полицията да нахлуе.

„Вардихме. Бяхме готови за набези, но нямаше такива. Ако дойдат, ние ще се опитаме с мирни методи просто да не им се връзваме на провокациите и все пак да се държим заедно един за друг“, заяви Антон Кирков, който почти всеки ден е там и изкарва нощите на възловото кръстовище.

Младият мъж каза, че блокадата наистина създава дискомфорт за жителите, но според него има много възможности за заобикаляне, както и вариант да се премине пешеходно или с колело през блокираните кръстовища, както и че метрото върви.

Попитан каква трябва да бъде България - парламентарна или президентска република, той каза че според него досегашният модел е подходящ.

30 годишният Кирков каза, че по барикадите не се спи, а като Вазовите хъшове разменят опита от живота и си представят какво би могло да бъде, ако се спрат кражбите и има благоденствие за всички, а не за шепа избрани.

ПЛАЖУВАНЕ

На юг, край Бургас, близо 15 души се събраха днес на протестното плажуване, наречено „Dogan Saray Beach Festival“, на плажа край имението, свързвано с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка „Росенец“.

Събитието се организира в социалните мрежи, а след откриването му вчера целта е да прерасне в постоянно присъствие на това място, поясни организаторът Асен Боджев. "Събираме се, плажуваме. Има искания Доган да уволни Борисов, както и да започнат неговите медии да отразяват истинските новини. Знаем, че той държи поне половината от медиите". "Нека хората да идват не само събота и неделя, а и всеки ден от седмицата", допълни Боджев.

Инициативата на плажа край "Росенец" е част от националните антиправителствени протести.

Операция "охлюв" по шосето за Калотина

Протестно автошествие тръгна по пътя за Калотина, става ясно от видео, публикувано в социалните мрежи от "Отровното трио". Автомобилите карат бавно и в двете ленти и така се е образувало километрично задръстване по пътя.

Полицията ги спря, но протестиращите твърдят, че не са нарушили правилата за движение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари