Протестиращи: Частните съдебни изпълнители са неправомощни лица!

0
Протести срещу политиката на банките спрямо кредитополучатели в затруднение и срещу действията на частните съдебни изпълнители имаше в София, Варна и Русе.
Протести срещу политиката на банките спрямо кредитополучатели в затруднение и срещу действията на частните съдебни изпълнители имаше в София, Варна и Русе. Видео: БНТ Русе

Протести срещу политиката на банките спрямо кредитополучатели в затруднение и срещу действията на частните съдебни изпълнители имаше в София, Варна и Русе. В декларация протестиращите настояват депутатите да приемат закон, който да ги защитава от действията на банките и частните съдебни изпълнители.

В София протестиращите се събраха пред Съдебната палата с искане за промяна в законодателството, защото в момента се съсипва бизнесът. Символично бяха изгорени договори с кредитни институции.

Протестът във Варна беше малоброен. Недоволни граждани раздаваха листовки с надпис: „Днес съм аз, но утре може да си ти!”. Цонка Василева, разказа, че в началото на година чрез измама, четиристайното й жилище е продадено за 36 000 лева, а тя, заедно с трите си деца, е изхвърлена на улицата.

“И битката ще я спечеля, в Страсбург ако трябва”, категорична беше тя.

От Русе потърпевши поискаха да се върне старото правило – само съдът да взема решение за отнемане на имуществото на длъжниците.

“Сега всеки съдия-изпълнител на когото предявят, че има някакво вземане, възможно по фактура, или някакви други документи, може да възбуди изпълнително дело и със самото възбуждане започват да вървят такси, които се начисляват за изпълнителното дело. То може да бъде спряно едва след съдебно решение, а в това време имотът ви може да бъде продаден”, каза организаторът на протеста Бойко Никифоров.

В специална позиция по повод протеста, частните съдебни изпълнители заявиха, че подкрепят идеята за фалит на физическите лица, както и създаването на гаранции за несеквистируемите вземания – болнични, инвалидни пенсии и социални плащания и, че са отворени за разговор с гражданския сектор, за решаване на конкретни въпроси.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари