Протестиращи блокираха сградата на правителството в Белград

0
Граждани и представители на опозицията протестират в Сърбия
Граждани и представители на опозицията протестират в Сърбия Снимка: БГНЕС

Граждани и представители на опозицията протестират в Сърбия

Протестът започна на обяд с блокирането на Министерството за държавно и местно управление в центъра на Белград, което се намира на същата улица където е и българското посолство в Сърбия. Сред протестиращите е и кандидатът за кмет на Белград от опозицията професор Владимир Обрадович, предаде БГНЕС.

След като участниците в блокадата поискаха властите веднага да предоставят пълният избирателен списък от вота на 17-ти декември от Министерството за държавно и местно управление разпространиха съобщение, в което се казва, че "в избирателния списък няма фантоми и че той е напълно редовен". При прочитането на съобщението множеството започна да скандира: "Крадци!".

На 17-ти декември в Сърбия се проведоха предсрочни парламентарни избори и избори за местна власт. Опозицията твърди, че режимът на президента Александър Вучич е извършил тежки нарушения по врема на вота и, че резултатите са фалшифицирани. Лидерите на опозицията искат анулиране на вота и провеждане на нови избори. Двама от ръководителите на "Сърбия срещу насилието" са в гладна стачка от една седмица.

В началото на днешния протест организаторите съобщиха, че ще има "и други блокади" в Белград. В протеста участват и студенти от Нови сад, съобщи телевизия N1. "Целта на този протест не е масово участие, а качествен протест на хора, които искат да направят нещо за държавата", каза Наталия Петрович, студентка от Университета в Нови Сад.

На кръстовището недалеч от правителството част от студентите играят футбол, а други плетат пред входната врата на министерството.

Директорът на полицията в Белград Ивица Ивкович каза пред държавната телевизия РТС, че силите на реда "няма да толерират никакви блокади в града".

Протестите започнаха на 18-ти декември, ден след вота.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари