Промени в Изборния кодекс

1
Избори без номера в бюлетините и отлагане на електронното гласуване
Избори без номера в бюлетините и отлагане на електронното гласуване Видео: NOVA

Избори без номера в бюлетините и отлагане на електронното гласуване.

Това гласят предложенията за промени в изборното законодателство, внесени в парламента от ГЕРБ и „Обединените патриоти”.

Според промените електронното гласуване отпада, а машинно гласуване ще се провежда само в секциите с над 300 избиратели. А в допълнение, машините няма да могат да се използват при гласуването в чужбина, както и в подвижните избирателни урни, информира NOVA.

Другата новост е, че отпадат номерата в бюлетините. Мотивът на вносителите е феноменът 15/15, който неведнъж е изненадвал партийните централи. Кандидати с определени номера събират неочаквано висок брой гласове благодарение на съвпадението между номера на партията в интегралната бюлетина и номера на самия кандидат в партийната листа.

В същото време експерти по изборното законодателство видяха скрит образователен ценз.

За проф. Михаил Константинов премахването на номера от бюлетината навява спомени от далечната 1999 г., когато същото е направено на местните избори. А партиите създали свой начин за ориентир на избирателя.

Един рабош, една линийка, която като сложиш в горния край, в долния край на бюлетината сочи квадратчето, което трябва да задраскаш. Различните партии произвеждат различни рабоши. Използва се също така прогресивната форма на гласуване с конче или канапче, то се слага и пак се опъва”, припомня проф.Михаил Константинов.

В премахването на номерата в бюлетината някои откриха скрит образователен ценз.

Че е скрит образователен ценз приемам. Ще затрудни възрастните избиратели, независимо от техния етнос. Освен това, като влезе човек в тъмната стаичка, той е под стрес, друго си е да си запомни номера”, смята проф. Константинов.

Ако можеш да видиш кой номер е, значи можеш да видиш и буквите”, смята Александър Сиди, „Обединени патриоти”, ВМРО.

Когато няма образователен ценз и да го въвеждаме през задния вход, не е много честно. Аз съм „за” само умните хора да определят бъдещето на страната. Но това трябва да бъде казано - Който няма тапия за средно образование – не гласува”, коментира проф. Константинов.

„Идеята е просто да премахнем феномена 15/15. Ако някой търси в това нещо, нещо друго скрито, това вече е негов проблем”, заяви Александър Сиди.

А защо се ограничава електронното и машинното гласуване?

Някой трябва, може би, да произведе достатъчно количество машини, за да се случи това гласуване.  Сигурността на вота трябва да бъде гарантирана, че всеки един вот е таен”, заяви Александър Сиди.

А за електронното гласуване било нужно време, особено след лошия опит на Естония, смята Константинов.

Смарт картите, с които те гласуват и плащат данъци и т.н., са не просто манипулируеми, а са пробити. Значи, може всеки да си прави каквото иска. Ако при това положение са въведе интернет гласуване, е достатъчно някой да каже – „Те хакнаха изборите и доверието се срива”, коментира проф. Константинов.

БСП и ДПС все още нямат позиция по предложените промени в Изборния кодекс.

Източник: NOVA
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари