Пролетната умора удря потентността

0
Преходът от зимните месеци към пролетта поставя организма под допълнително напрежение
Преходът от зимните месеци към пролетта поставя организма под допълнително напрежение

Пролетната умора, освен депресии и неврози, удря тежко и потентността, предупреждават американски сексолози.

Преходът от зимните месеци към пролетта поставя организма под допълнително напрежение. Недостигът на витамини и сезонното хормонално пренастройване, особено когато времето е променливо, правят повечето хора апатични, раздразнителни и изтощени. Именно това състояние се нарича пролетна умора. Тя може да бъде придружена с главоболие или неустойчиво кръвно налягане, както и със снижена работоспособност,, намалена концентрация и потентност. Мъжете определено загубват сексуален интерес към партньорката си и дори не извръщат с интерес глави след красивите жени на улицата.

При хората с понижена имунна система пролетната умора може да предизвика косопад, проблеми с ноктите, кървене на венците и проблеми със зрението.
Дори да сме здрави и да не страдаме от хронични болежки, напълно възможно е тя да приспи интелекта и да намали паметта ни, да ни направи раздразнителни без причина или да ни хвърли в пълна апатия.

Независимо, че не можем да избегнем промените в организма, можем да си помогнем да преодолеем дискомфорта, като засилим приема на витамини през пролетта. Така ще си осигурим бодрост, интелектът ни ще е на ниво, паметта - силна, а потентността няма да намалее. Лекарите препоръчват по-голямата част от витамините да са под формата на храна – плодове и зеленчуци, но да подпомагаме организма си и с
подходящи хранителни добавки, които изобилстват в аптечната мрежа. 

Независимо от натрупаните килограми през зимата не бива със затоплянето на времето веднага да се слагаме на диета. Когато пък, я предприемем, трябва да балансираме загубите също с хранителни добавки. С промяната на сезона организмът ни се нуждае от достатъчни количества мазнини, белтъчини и въглехидрати. За целта е необходимо да се спазва разнообразен хранителен режим, включващ плодове, зеленчуци, ядки, пълнозърнести продукти, нетлъсти меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание, риба (най-малко два пъти седмично) и други храни, бедни на мазнини и богати на витамини и минерали.

Нормалните функции на имунната система се поддържат от витамините и минералните вещества. Намаленият им прием води до авитаминоза. Ако я развиете, можете да я преборите с допълнителен прием на витамините от група В, С, А, Д и Е.

Риба, боб и леща подсилват имунитета

Когато се говори, най-общо, за витамин В, всъщност се имат предвид витамините В – комплекс, които са в основата на силния имунитет. Обилно количество от тях се съдържат в рибата, бобът, лещата, картофите, бананите, ядките, яйцата, овесените ядки, лютите чушки, пилешките гърди и доматения сок.  Всички В витамини работят заедно, за да ни осигурят здрава телесна система.

Пазновидностите са В1 - тиамин, отговаря за добрата работа на сърдечния мускул; В2 -рибофлавин, гарантира добър метаболизъм; В3 - ниацин, регулира нивата на холестерола и подобрява кожата; В5 - пантотенична киселина, отговаря за синтеза и обвяната на веществата; В6 – пиридоксин, регулира обмяната на протеини, В7 – биотин, гарантира здрава кожа и коса; В9 - фолиева киселина, необходима е за клетъчното деление и растеж, като участва в биосинтезата на нуклеиновите киселини. При недостиг у бременна жена плодът е с малформации; В12 - цианокобаламин, при дефицит се нарушава синтеза на ДНК. Заедно, тези витамини ти осигуряват по-силна имунна система, по-добра функционалност на нервната ти система, поддръжката на метаболизма, увеличават растежа на клетките и тяхното делене в тялото.

С 4 трика се събуждаме бодри и усмихнати

Умората през деня се появява често и обикновено се дължи на некачествен нощен сън. Причините са различни, но във всички случаи довеждат до отпадналост, неефективност в работата и дори риск от конфликти с околните. Същест-вуват обаче четири лесни трика, които помагат да се събуждаме бодри и усмихнати.

Пийте кафето си по-късно сутринта.

Не посягайте рано сутрин към чашата с кафе, започнете деня с чаша чай или сок. Кофеинът, със сигурност, може да ни събуди, но не и когато го консумираме веднага след ставане от сън. Кафето работи като частично блокира ефекта на аденозина. Това е веществото в мозъка, което отразява естественото желание за сън през деня. Нивата му са  ниски сутринта, но високи през втората половина на деня. Затова е препоръчително да запазим кафето за 11. 00 часа. Така то ще ни ободри, а ефектът ще е по-продължителен.

Дремнете си следобед

Ако е възможно да си осигурим 20-ина минути дрямка, след като сме обядвали, тя може да направи чудеса за тонуса в следобедните часове.
Ако обаче превишите 20 минути, по-дългият сън  има точно противоположен ефект - оставя усещането за умора. Според проучване подремвания през деня могат да подобрят двигателните умения и когнитивните функции.

Да се раздвижим

Най-тежките часове на деня са между 13,00 и 15,00 часа. Тогава прозявките са чести, а очите все се затварят независимо от усилието да ги държим отворени. това е моментът, когато трябва да станем и да се раздвижим. Ако има възможност, може да потичаме или да изкачим стълбите. По този начин мозъкът се освежава и започва да работи на по-добри обороти.

Легнете си по-рано

Според специалистите, ако в продължение на 2 седмици спим по-малко от 6 часа всяка нощ, се понижава бдителността до еквивалента на липса на сън за 24 часа. Това е една сериозна причина да си набавяме достатъчно време сън. Затова си лягайте по-рано и се старайте да спите поне 7 часа.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари