Как да преборим пролетната депресия?

0
С настъпването на топлото време по-чувствителните хора започват да изпадат в меланхолични настроения
С настъпването на топлото време по-чувствителните хора започват да изпадат в меланхолични настроения Снимка: Yandex

С настъпването на топлото време по-чувствителните хора започват да изпадат в меланхолични настроения, което състояние често се нарича пролетна депресия.

Това разбира се не е нито нещо ново, нито нещо страшно. За пролетната умора говори доц. д-р Маргарита Бакрачева, предава Novini.bg.

Според психолога не става дума за депресия в истинския смисъл на думата, а по-скоро за умора.

Това е просто плод на пренастройка, увеличава се продължителността на деня, мелатонинът съответно намалява и дава възможност да има повече хормони на щастието, така че това е просто е един адаптивен период“, посочи доц. Бакрачева.

По думите на специалиста това настроение не трябва да ни притеснява, защото се подготвя организмът така, че да може да се развихри и да бъде максимално ефективен през новия сезон.

Пролетната умора най-общо се дължи на хормонални промени на фона на динамичната смяна на времето. А от пролетната умора никой не е застрахован.

„Времето се отразява на всички, колкото и някой да не си признава – в малка или в по-голяма степен хората са податливи, но това не зависи толкова много от възрастта“, смята още доц. Бакрачева.

Симптомите на меланхоличното пролетно състояние се изразяват в две насоки.

„Единият вариант е да нямаме достатъчно тонус, така че това е сигнал на организма, че не е необходимо да заставаме на педали, а да си оставим ден-два-три да се адаптираме и поне самите ние да не повишаваме дозата стрес, да не очакваме да бъдем абсолютно работоспособни“, посочи психологът.

Другата полярност е да бъдем по-агресивни и по-раздразнителни.

Всеки един сигнал на организма показва, че имаме нужда да спрем, да намалим темпото, така че да можем да се възобновим“, коментира още специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари