Производството на автомобили в Ловеч ще почака

10
Какво ли не би дал български премиер, за да се снима пред автомобил, произведен в България?
Какво ли не би дал български премиер, за да се снима пред автомобил, произведен в България? Снимка: БТА / архив

Какво ли не би дал български премиер, за да се снима пред автомобил, произведен в България?

Такива събития винаги са гръмки – президентът Желю Желев откри завода на Rover във Варна, премиерите Станишев и Борисов рязаха ленти заради китайските Great Wall – единият на първа копка, вторият на изградената край ловешкото село Баховица фабрика.

В последното десетилетие в България процъфтява индустрията за производство на части за автомобили, но и трите опита да се правят цели коли приключиха след първите няколкостотин. Сглобяваното при социализма “Рено” в Пловдив бързо приключи, Rover и Great Wall фалираха, а четвъртият опит за кола, правена в България, е напът да се провали преди да е излязла и една машина, отбелязва EURACTIV.

Стартът на серийното производство на българо-германското дружество “Некст.е.Го България” беше планиран за първото тримесечие на 2024 г., а пробните електромобили трябваше да се появят до края на 2023 г. В компанията братята Кирил и Георги Домусчиеви държат 49.998% чрез фирмата си “Адванс пропъртис”, останалите са на германския инвеститор Next.е.GO Mobile.

Първа копка?

Първата копка вече се измести на два пъти – първоначално беше планирана за юли м.г., след това за септември, но не се случи до ден днешен. На запитване на Euractiv: “Какви са перспективите предприятието да заработи до края на 2024 г.?” от Министерството на иновациите и растежа (МИР) отговориха, че “физическото изграждане на завода все още не е започнало, като се очаква това да стартира непосредствено след осигуряване на необходимите строителни разрешения и документи”. През март т.г. “24 часа” съобщи, че “от българска страна са готови всички разрешителни за проекта” – информация, която не беше опровергана.

Министерството съобщава, че първият етап от проектирането е завършил, като за поземлените имоти, върху които предстои да бъде изграден заводът, има влязъл в сила проект за изменение на Подробен устройствен план. Индустриалният план за застрояване и регулация е одобрен със заповед на кмета на община Ловеч, влязла в сила на 18 февруари м.г.

Предприятието, което се очаква да произвежда 30 000 електрически автомобила годишно, трябва да бъде изградено на терен от близо 174 хиляди кв. м на дружеството “Балкан”.

Държавна помощ

За инвестицията през юли 2021 г. беше подписан меморандум между представители на германския производител и служебния министър на икономиката Кирил Петков, който пое ангажимент България да вложи в производството 34 милиона евро. Тези средства са част от планираната обща инвестиция в размер на 140 милиона евро, а проектът получи сертификат за инвестиция клас А.

Държавни средства от обещаната помощ за 34 млн. евро не са отпускани на “Некст.е.Го България”, отговориха от МИР.

Прилагането на насърчителната мярка за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Закона за насърчаване на инвестициите е обвързана с постигането на конкретни резултати в изпълнението на проекта от страна на инвеститора”, гласи отговорът от министерството.

“Конкретните резултати” се изискват заради условията по гарантираната държавна помощ за периода 2024-2029 г. Първият транш е предвиден за 2024 г. и е в размер на 13 299 644 лева, ако са произведени първите автомобили и са разкрити поне 250 работни места. Същата е сумата и за втория транш през 2025 г., като условието е работните места да са 365. Останалите два транша през 2027 и 2029 г. са по 19 949 466 лева – ако са произведени съответно 10 000 и 20 000 електромобила за срок от 12 месеца.

Според информацията от министерството, дружеството вече организира първите търгове за доставка на специализирано оборудване за производство, с оглед на удължените срокове за доставка и кризата на доставките в световен мащаб. Предвид факта, че строителството още не е започнало, мениджърите проявяват забележителна амбиция.

В края на юли 2022 г. агенция Bloomberg съобщи, че Next.е.GO Mobile излиза на фондовата борса в Ню Йорк чрез сливане с американската Athena Consumer Acquisition Corp (т.нар. blank-check firm – компании, които се търгуват публично, но нямат установен бизнес план, обикновено се създават, за да набират капитал или да придобият или се слеят с частна компания). Очакванията бяха сделката да осигури на е.GO около $285 милиона приходи, с които да се финансира и предприятието в Ловеч, но американската компания се отказа.

До момента работни места няма открити. Както обясниха от Министерството на иновациите и растежа, “технологичният процес на проектите, предвиждащи изграждане на производствени мощности, е свързан с наемане на голяма част от служителите след въвеждане в експлоатация на придобитите активи по проекта (сгради, машини и съоръжения)”. Тъй като това не се е случило, няма и наети.

Заводът в Тетово

Странно е, че след като се проваля първата копка на завода край Ловеч през юли 2022 г., месец по-късно – през август с.г., в индустриалната зона на Тетово, Северна Македония Next.е.GO Mobile обявява старт на идентичен проект – за производство на електрически коли.

Според местни издания, общата стойност на проекта възлиза на 720 млн. евро, а компанията ще направи първоначална инвестиция от 130 млн. евро, колкото е и обещаната в България. А Скопие също подписва меморандум за държавна помощ за проекта, както и българската страна.

Македонските медии излизат със заглавия, досущ като българските – как в Македония ще бъде произведен цял автомобил. А премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски обявява, че ще бъдат разкрити 890 работни места. Но след тази церемония за инвестицията в Тетово няма и дума.

Дали някой ден от бившата Държавна самолетна фабрика край Ловеч, при социализма – завод за електрокари, ще потегли електрически автомобил. Не и на този етап. И българският и северомакедонският електромобил има да чакат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Шарлатанина
    И мостовете , тунелите , пътищата ще почакат .
  • 8
    2
    Бончо
    На куково лято
  • 13
    1
    H dan
    На мястото предвидено за завода , Домусчиеви са изградили огромен соларен парк .Завод няма да има ,не и на предвиденото място за него.рах в очите на хората!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари