Производителите на олио: Забраната на вноса на слънчоглед от Украйна обрича бизнеса ни на фалит

0
Според българските производители забраната за внос води до недостиг на суровина
Според българските производители забраната за внос води до недостиг на суровина

Според българските производители забраната за внос води до недостиг на суровина

Производителите на олио у нас за пореден път се обявиха срещу въведената забрана за внос на слънчоглед от Украйна. Това според тях води до недостиг на суровина и обрича бизнеса им на фалит.

Те настояват за спешна среща със земеделския министър Кирил Вътев. За момента проблемите в бранша не се отразяват на цените на олиото по магазините, които се задържат или бавно вървят надолу, предаде БНТ.

Вече започна жътвата на слънчоглед у нас. Производителите на олио го търсят на цена 770-780 лева за тон. Но българските производители са склонни да го продават над 1000 лв. за тон. Затова няма сделки, а от тук и суровина за фабриките за олио. Освен това вече половин година в България има забрана за внос на украински слънчоглед.

"Ако закупим количества слънчоглед на тези цени, които предлагат земеделските производители, ние няма да можем да продадем продукцията, която произвеждаме. Работим основно за експорт, цените у нас се влияят от външните пазари. Затова трябва да произведем продукт, който може да се конкурира на външния пазар", обясни Яни Янев, председател на Асоциацията на производителите на слънчогледово олио.

През последните месеци производителите на олио са писали многократно до екипа на земеделското министерство с настояване да се разреши вноса на слънчоглед от Украйна, но до момента нямат отговор. В момента се обсъжда удължаване на забраната за внос на украински слънчоглед у нас и след 15 септември.

"Ние настояваме да отпадне забраната и да важат правилата на свободния пазар. Защото при всяко въвеждане на каквато и да е забрана на свободния пазар се получава изкривяване", добави Янев.

За момента проблемите на производителите на олио нямат влияние върху цените му по магазините. Като цяло на световните пазари, включително и в страните от Черноморския басейн, се наблюдава до 30% понижение на цените.

"Цените на слънчогледа и на олиото трайно вървят надолу и има едно успокоение на пазара на олио. Включително и бутилка олио в момента струва почти два пъти по-евтино, отколкото беше година по-рано в българските магазини", заяви Васил Симов, директор на Софийска стокова борса.

Потърсихме позицията и на Министерството по земеделие по казуса. От там съобщиха, че утре предстои среща на министър Кирил Вътев с производители и преработватели на слънчоглед у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    нда,
    България произвежда около 2 милиона тона маслодаен слънчоглед и е на 7-мо място в света! За вътрешни нужди са необходими около 250 000 тона, другото заминава за износ. Ако украинския слънчоглед събаря цените на международния пазар, логичен е въпроса, как слънчогледа произведен от една страна във война е по-евтин от нашия?!? И втори въпрос, ако цените на международния пазар са тези, на които го търсят олиопроизводителите, то нашите на колко го изнасят навън?!? Нещо пак на спекула намирисва!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари