Преработвател: Забраната за внос на украинско зърно е в наш ущърб

0
Според преработватели при реколта от около 2 милиона тона слънчоглед на година, индустрията може да се справи с още около 2 милиона тона внос
Според преработватели при реколта от около 2 милиона тона слънчоглед на година, индустрията може да се справи с още около 2 милиона тона внос

Според преработватели при реколта от около 2 милиона тона слънчоглед на година, индустрията може да се справи с още около 2 милиона тона внос

Забраната за внос на украинско зърно е в ущърб основно на преработвателите на слънчоглед. Мощностите в България многократно надхвърлят това, което страната произвежда в рамките на една стопанска година. Това заяви Георги Койнов, финансов директор на едно от най-големите предприятия за производство на сурово слънчогледово масло, предаде БНТ.

"Индустрията има нужда от този внос, за да може да уплътни този капацитет, в който са инвестирани стотици милиони евро през последните 10 години. България има възможност за преработка на до 3,5 млн. тона слънчоглед на годишна база за производство на слънчогледово олио. В допълнение има възможност за преработка до 700 000 тона за производство на белена ядка. България е най-голям износител на белена ядка в света", подчерта Койнов.

Допълни, че при реколта от около 2 милиона тона на година, индустрията може да се справи с още около 2 милиона тона внос.

Койнов предупреди, че има риск за фалити в бранша.

"В предишната стопанска година, която е започнала на 1 септември 2021 г. и е продължила до 31 август 2022 г. България е произвела слънчоглед близо 2 млн. тона. В същото време е бил извършен внос на още 1,4 млн. тона. Индустрията е преработила 3,15 тона в рамките на предишната стопанска година", заяви Конов, като каза, че тези стойности не са пречели на българските производители да реализират продукцията си.

Според Георги Койнов вносът на слънчоглед до април 2023 година е наполовина спрямо предходната стопанска година, а преработката е паднала до 1,4 млн. тона. Като причина Койнов посочи решение на производителите да задържат продукцията си в очакване на по-високи цени.

По думите му няма разлика в цената на слънчогледа, внасян от Украйна, и този, произведен в България.

"Цената на слънчогледа е международна, диктува се от цените на слънчогледовото олио и шрот. Няма други фактори", заяви Георги Койнов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    То това е много хубаво! Обаче!
    Кой от "индустрията" ще каже каква е реалната себестойност на олиото, произведено т "украински" слънчоглед и на каква цена олиото се продава в магазинната мреже! А, не може, че го няма в конспекта! Де гиди "индустриалци" ненагушили се (двама "зърнари", тоже "ощетени" от украинския внос и много, ама много "обеднели", днес са се сдобили с хотел в Добрич, за скромните 4 млн. лева????), в ада да се печете дано, завинаги! Пфу, Идиоти ниедни! Но и за вас ще дойде "видов ден"! Анадъмну!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари