Програмист: Изкуственият интелект може да отложи старостта и болестите

0
Значително може да се намали риска от хронични болести като диабет, рак, множествена склероза и деменция
Значително може да се намали риска от хронични болести като диабет, рак, множествена склероза и деменция

Значително може да се намали риска от хронични болести като диабет, рак, множествена склероза и деменция

Старостта и болестите могат да почакат - изкуствения интелект ще ги отложи във времето, твърди програмистът Иван Ценов. Той е един от участниците в конференцията "Изкуствен интелект и киберсигурност", организирана от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, информира БНТ.

Представете си ваш дигитален двойник, който да бъде тестван за всички болести, които могат да се случат с вас в бъдеще и чрез индивидуални, лесни за изпълнение насоки да ви помогне да ги избегнете или отложите максимално дълго във времето. Това вече е напълно възможно с развитието на изкуствения интелект.

"Ние взимаме много информация от човешкото тяло, ДНК, епигенетика, и всякакви други параметри и можем да тестваме как тези параметри ще се развият във времето, за да оптимизираме процеса, който в случая е стареене. По този начин да помогнем на всички да стареем по-бавно и по-здравословно", казва Иван Ценов.

С помощта на изкуствения интелект значително може да се намали риска от хронични болести като диабет, рак, множествена склероза и деменция.

"Засичаме риска и го предотвратяваме преди да се случи, което с времето спестява и много финанси, тъй като ние всички разбираме, че сме болни, чак когато получим симптоми, а тогава е твърде късно и струва много повече самото оздравяване", казва Иван Ценов.

Със здравна превенция основана на резултатите от изкуствения интелект може да бъде намален натиска върху здравната система. По данни на Националния статистически институт през 2022 г. домакинствата у нас са изразходвали с 23% повече средства за здравни услуги спрямо година по-рано.

За последното десетилетие покачването е над 2 повече с тенденция здравеопазването да продължи да заема все по-голям дял от бюджета на домакинствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари