Проф. Минеков и националното сдружение на общините ще искат по-висок бюджет за култура

0
Минеков и даде пример, че преди години бюджетът за култура у нас е бил 1,3%, а днес той е едва 0,6%
Минеков и даде пример, че преди години бюджетът за култура у нас е бил 1,3%, а днес той е едва 0,6% Снимка: БГНЕС

Представители на ръководството на Националното сдружение на общините посетиха във вторник Министерството на културата по покана на проф. Велислав Минеков

 „В момента аз съм изнудвач на политическите партии, запътили се към парламента“, заяви по този повод проф. Минеков и даде пример, че преди години бюджетът за култура у нас е бил 1,3%, а днес той е едва 0,6%, за разлика от Португалия и Литва, където е почти 3% и е равен на този за отбрана.

Сред засегнатите теми на срещата бяха още тези за дигитализацията на архивите; за модела на работа и финансиране на музеите, общинските театри и читалища, за включването и на общините към инициативата с предложения за промени в Закона за културното наследство, които ще бъдат представени на бъдещия парламент; за дейността и проблемите на доскорошната „държава в държавата“ НИНКН и забавянията на проекти с месеци и дори с години. За последното министърът заяви, че ще предложи рязко увеличение на броя на специалистите на НИНКН за постигане на желаната от всички бързина и ефективност. А като единствен начин за нормализирането на работата на института проф. Минеков вижда той да излезе от Министерството на културата и да се превърне в държавна агенция.

Нашата цел номер едно е да покрием съществените щети от пандемията по отношение на културните институти – опери, театри, музеи, галерии и т.н., за да привлечем отново хората в тях. Другата ни голяма цел е дигитализацията“, каза министърът на културата.

Той разчита много на очаквани 2,5 милиарда евросредства, голяма част от които ще са насочени към културните институции в страната. „Надяваме се и на 50 милиона по Плана за възстановяване, които да вложим в дигитализацията, която е безкрайно необходима на всички“, добави проф. Минеков.

От Националното сдружение на общините предложиха да се направи анализ на културните институти и обективна оценка на техния потенциал, както и да се разработят стандарти за работата на музеите и галериите.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари