Проф. Лъчезар Филипов: Извънземните съществуват около нас

0
Ние имаме факти от хилядолетия за тяхно присъствие на Земята
Ние имаме факти от хилядолетия за тяхно присъствие на Земята

Човечеството видя невижданото.

Така учените обобщиха сензационната новина при показването на първата снимка на черна дупка. И макар тя да се намира на над 6 млн. светлинни години от Земята и да няма реална опасност един ден да попаднем в нея, хората на нашата планета бяха развълнувани от видяното. 

Но какво всъщност представляват черните дупки - край, начало или врата към нови светове, както и възможно ли е скоро, благодарение на бурните темпове, с които се развиват науката и астрономията, да се срещнем с извънземни цивилизации?

Експертен коментар дава проф. Лъчезар Филипов от Института за космически изследвания към БАН пред ПИК:

- Проф. Филипов, в началото на месеца беше показана първата снимка на черна дупка. Сензационно, очаквано или неочаквано беше това откритие?

- Това е резултат от събрани данни на седем телескопа. Лесно може да се обясни като томографа, знаете как работи той. Там фактически се взимат данни от различни места на тялото на човека и се изгражда тримерна конструкция. Тук става въпрос, че са използвани данните от тези седем телескопа. За първи път се наблюдава хоризонтът на черната дупка. Хоризонт на черна дупка се нарича там, където като премине веществото, то не се вижда, т.е. и светлината изчезва. Това се нарича границата, на която гравитацията е толкова силна, че нищо не може да я напусне. 

Интересното е това, че ако ние сега наблюдаваме този хоризонт отвън, по Теорията на относителността на Айнщайн, ние наблюдавайки падащото вещество в черната дупка, то спира на този хоризонт. Значи ние никога няма да видим как то ще премине през хоризонта. Това е ефект, който се нарича забавяне на времето в силно гравитационно поле.

Това е интересният ефект. Фактически ние като виждаме този хоризонт, ние виждаме спрялото вещество на хоризонта. Но представете си, че вие се движите в това вещество и паднете в черната дупка, вие никога няма да разберете кога минавате през този хоризонт. Вие няма да спрете на хоризонта. Вие ще си преминете през хоризонта и ще влезете в черната дупка. Това се казва принцип на допълнителност. 

- Но няма ли да бъдем разкъсани от гравитацията? 

- Вярно е, че ние никога няма да можем да минем през хоризонта на черната дупка по други съображения. Там гравитацията става толкова силна, че ще бъдем разкъсани. Това се казва приливен ефект - разликата между краката и главата ще бъде толкова силна, че ще ви разкъса.

- А какво се случва в черната дупка?

- Ние не знаем какво се случва с веществото, преминавайки през през хоризонта на черната дупка. Ние в момента знаем, че ако веществото е имало маса, тя ще се съхрани. Ако веществото се е въртяло, то ще се съхрани въртенето - казва се момент на въртене. Ако е имало електрически заряд, зарядът ще се съхрани. За всичко останало ние не можем да кажем нищо.

Черната дупка може би представлява една машина, която превръща материята отново в енергия, която някъде, ако черната дупка е тунел - представете си холандско сирене и минавате пре дупката - някъде там, зад черната дупка, се ражда друга Вселена. Ето това е интересното в момента. 

- Вие повече от 40 години се занимавате с изучаването на черните дупки. С какво те са толкова интересни и така привличат вниманието на учените?

- Интересното е, че те са много нагъсто във Вселената. Да, те се поглъщат една друга. Значи ако едната е по-масивна от другата, ще я глътне. Значи ние тук говорим за черната дупка в ядрото на нашата галактика, това е снимка на нашата галактика. Тая дупка не е толкова страшна, тя не е толкова активна. Да, масата ѝ е около 3,5-4 млн. маси на Слънцето, но тя отвреме-навреме избухва, предполага се, че падат по-големи звезди. Ние сме далече от черната дупка, няма да ни глътне скоро. В ядрото на всяка галактика има такива черни дупки. Има и т.нар. черни дупки, които са звезди - звездни черни дупки. Ако една звезда има маса над четири слънчеви маси, това е изчислено теоретически, тръгвайки да се свива, няма сила, която да се съпротивлява за нейното свиване.

- Нашето Слънце може ли да се превърне в такава черна дупка? 

- В момента то не се свива, защото в него протичат термоядрени процеси. Има висока температура и налягането се противопоставя на гравитацията. Т.е., гравитацията се опитва да свие балона, обаче налягането го надува и напъва навън. В момента, в който във Слънцето изгорят термоядрените реакции, то ще започне да се свива.

Нашето Слънце ще се превърне в бяло джудже, но е и в черна дупка, тъй като масата не му стига. Но ако масата на звездата е над четири слънчеви маси, то няма кой да се съпротивлява и се превръща в черна дупка. Ако Слънцето се превърне в черна дупка, то трябва да стане колкото топка за бейзбол. Но това не е перспективата за Слънцето. То ще стане бяло джудже.

- Виждаме, че астрономията и науката в последните години, се развивват бурно и със забързани темпове. Почти всеки ден имаме новини за нови открития, макар и те да остават доста встрани от информационния поток. Можем ли скоро да очакваме и среща с извънземна цивилизация? Това сякаш само липсва от пъзела - видяхме черна дупка, виждаме загиващи и раждащи се звезди и светове, но само тази среща като че ли ни липсва?

- Аз мисля, че ние отдавна сме се срещнали. Дори и в момента има контакти с извънземни, които се крият между впрочем. Миналата година се събрахме девет човека в Москва и организирахме провеждането на учредителен конгрес на световна организация за контакт с извънземни. Тя е под егидата на китайското правителство и Русия.

Идеята на тази организация е да се легализират всички документи и всички факти за присъствие и контакти на ниво военни и правителства. Защото много неща вече се крият, много неща се ретушират.

Човечеството трябва да е наясно, че те съществуват около нас и някой взаимодейства с тях.

За съжаление само военните са може би най-активната част. Президенти са знаели за всички тези неща - и руснаци, и американци. Китайците в момента са може би по-активната страна. Ние настояваме тази организация да бъде легализирана през ООН и да се разкрият всички факти и човечеството да е наясно, че ако те не са ни ликвидирали, то поне са пасивни спрямо нас и не са агресивни. 

Защото ние имаме факти от хилядолетия за тяхно присъствие на Земята, а от Втората Световна война насам има толкова много технологии, които са взаимодействани от тях, че ние просто трябва да си признаем, че много от нещата сме ги изплагиатствали. Те ни дават много неща и ние трябва да сме готови на взаимодействие с цел ние да си решим проблеми с техните знания. 

А ние се правим на идиоти и се стремим да търсим сигнали. Какви сигнали търсим, след като имаме Розуел, Капустин Яр и падналите обекти? До момента има около 30-40 случая на приземили се принудително или катастрофирали обекти. Има тела намерени тела на извънземни. В същото време ние заблуждаваме хората, че търсим сигнали. Какви сигнали ще търсим, когато те летят около нас? Второто нещо за сигналите - ние търсим нещо, което ние трябва да си го създадем с нашия акъл. А те ако мислят по друг начин? Нули и единици ли ще ни пращат? Нулата и единиците са наша измишльотина. Ние искаме някой, който мисли като нас. Ами най-много да се гледаме в огледалото.

- А този бум на откритията в астрономията? И той ли е част от това взаимодействие с тях?

- Бумът на астрономията, той е в резултат на бума на технологиите, които ние вече имаме. Ние имаме възможности да наблюдаваме и гравитационни вълни, и ренгеново излъчване, и гама излъчване... По-рано ние гледахме от наземни телескопи. Сега използваме почти целия спектър на излъчване. Това ни дава възможност да погледнем Вселената по съвсем друг начин. Телескопите не са като на Галилей и Нютон. Космическите изследвания са нещо, което коренно ще промени живота ни.

- Дано да е към по-добро тази промяна.

- Мисля, че ще е към по-добро, стига да не се изтрепваме сами. Просто трябва идиотите на Земята да изчезнат. 

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари