Проекти за 1 милиард евро все още не са изплатени на България

0
Корина Крецу при посещението си в Русе
Корина Крецу при посещението си в Русе Снимка: БГНЕС

Проекти за €1 милиард все още не са изплатени на България от Брюксел по програмите от изтичащия финансов период до края на годината, съобщи еврокомисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу в интервю за БНР.

Тя обясни, че парите няма да се загубят, защото част от финансирането на големите инфраструктурни проекти като магистралите ще бъде прехвърлено от бюджета на новата финансова рамка за 2014-2020 година.

Българският темп на усвояване на еврофондовете е около 83%, което все още е под средното равнище за ЕС.

По думите ѝ за правене на цялостна оценка е твърде рано, тъй като Европейската комисия приема документи за направени разходи по проекти до 31 декември.

„Мога да ви кажа, че за финансовия период 2007-2013 все още €1 милиард остават да бъдат предявени като плащане. Както казах, срокът е до края на тази година, но искане за възстановяване на средства могат да се подават до Комисията и през 2016-та. Позволихме тази гъвкавост за страните, които не успяват да усвоят всички фондове“, обясни Крецу.

Тя изтъкна, че българските власти вече са предложили списък с програмите, които не могат да бъдат приключени през декември и те ще получат пари от новия бюджетен период.

„Ако това не беше направено, не само, че проектите щяха да останат недовършени, но големи суми пари трябваше да се върнат по сметките на Еврокомисията“, заяви казва еврокомисарят, който ще пристигне в София на 11 декември.

По-рано тази година зам.-председателят на ЕК по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева коментира, че България трябва да засили ролята си в плана „Юнкер“. Според нея колкото по-видима е страната в такива програми, толкова повече пари ще може да привлече тя.

Според нея бюджетът на Европа има нужда от повече креативност в разходната си част, а този на България е изпълним, отговорен и ориентиран към растеж на икономиката.

„Моят съвет към Горанов е да бъде подготвен за шока, който може да дойде заради климатичните изменения, заради това, че сме взаимно зависими и за това трябва да имаме буфер“, каза Георгиева.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари