Продават се обувки на Мария Антоанета от коприна и козя кожа

0
Обувките, оценявани на 8 000-10 000 евро, са едни от най-забележителните лотове на търга "Царствеността на Версай"
Обувките, оценявани на 8 000-10 000 евро, са едни от най-забележителните лотове на търга "Царствеността на Версай" Снимка: Twitter

Те са с дължина 22,5 сантиметра, изработени от коприна и от кожа

Елегантна бяла обувка, изработена от коприна и козя кожа и принадлежала на кралица Мария-Антоанета, се продава на търг в неделя във Версай, съобщи АФП, като цитира съобщение на аукционна къща "Озна", пише БТА.

Обувката, оценявана на 8 000-10 000 евро, е един от най-забележителните лотове на търга "Царствеността на Версай" заедно с картината "Молиер на масата на Краля Слънце" на Франсоа-Жан Гарнере - едно от редките изображения на монарха заедно с писателя (40 000 - 60 000 евро).

Личността на кралицата от австрийски произход, загинала на гилотината през 1793 г., продължава да очарова. Изложба през октомври миналата година в затвора, където е била кралицата преди екзекуцията, показа еволюцията в представянето на Мария-Антоанета в над двеста експоната - от картини до кукли "Барби" и филми.

Бялата обувка с дължина 22,5 сантиметра е изработена от коприна и от кожа. Тя е украсена с четири панделки, а височината на тока е 4,7 сантиметра. Обувката е в сравнително добро състояние, само коприната е износена. Обувката вероятно е дадена на Мари-Емили Лашвен, приятелка на първата придворна дама на кралицата мадам Кампан. От края на осемнадесети век обувката се пази в семейството на дамата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари