Продават се над 70 луксозни имения на Босфора

0

В момента се продават общо 71 луксозни имения на Босфора, а общата им стойност е около 10 млрд. турски лири (1,68 млрд. долара), разкрива експертът по недвижими имоти Еврим Кърмъзъташ, който ръководи някои от сделките с имения в Истанбул.

Около 622 крайбрежни луксозни имота красят двете страни на протока, който разделя Европа и Азия, включително 366, които официално са обявени за сгради с историческа стойност.

Според Кърмъзъташ ежегодно се продават по 60-70 имения на цени от 2 до 100 млн. долара. Въпреки големия интерес на инвеститорите от богати арабски държави, като Катар, Кувейт и ОАЕ, вътрешното търсене е много по-високо през последната година.

130-годишното имение на маршал Зеки паша в истанбулския квартал Сарайер беше продадено тази година за 550 млн. лири (92.2 млн. долара), припомня Daily Sabah, цитирани от Expert.bg.

Близо 250 имения са построени едно срещу друго в районите Сарайер и Бейкоз, които лежат на двата бряга на Босфора.

Местоположението, историческата стойност и дължината на бреговата линия са решаващите елементи за цената на всяко от именията. От европейската страна най-скъпите имения са в кварталите Бебек и Йеникьой, а от азиатската страна най-високите цени са във Ваникьой, Кандили и Анадолу Хисаръ.

Традиционно построени от дърво, архитектурата на тези имения е разнообразна. По време на Османската епоха цветовете, използвани за боядисване на всякакви разкошни жилища (наричани на турски език "ялъ"), отразяват обществения ранг или титла на обитателя им.

Червените сгради принадлежат на държавните служители, сивите нюанси са знак за немюсюлмански обитатели (предимно християни и евреи), докато по-светлите цветове като бяло, жълто и бежово са знак, че в тях живеят мюсюлмани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари