Продават на търг бутилка вино, завърнала се от Космоса

0
Цената й може да достигне 1 милион долара
Цената й може да достигне 1 милион долара

Аукционна къща "Кристис" оповести, че организира частна продажба на завърнала се от Космоса бутилка вино

Тя може бъде продадена за около 1 милион долара и да стане най-скъпата в света, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от Darik

Бутилката вино "Петрус", реколта 2000 г., беше част от партида от 12 бутилки, изпратена на Международната космическа станция през ноември 2019 г. от компанията "Спейс Карго Ънлимитид", чиято цел е да изследва възможностите за "извънземно" земеделие. След като отлежаваха 14 месеца в орбита - в уникална среда при почти нулева гравитация, бутилките се завърнаха на Земята през януари тази година.

Тестове, направени от Института по лозарство и винарство към университета на Бордо, Франция, показаха, че след пребиваването си в космоса "Петрус" все още е "невероятно вино". При дегустацията обаче бяха доловени различия между "космическата" версия и тази от същата реколта, която остана на Земята, главно в цвета, но и в нюансите на аромата и вкуса.

Именно една от тези "космически" бутилки се предлага за продан чрез аукционна къща "Кристис" с оценка от порядъка на 1 милион долара.

 

Приходите от частната продажба ще отидат за финансиране на земеделски изследвания и бъдещи космически полети.

Ако бутилката вино достигне или дори се приближи до очакваната цена, това ще бъде нов рекорд за подобен род продажби.

Настоящият рекорд принадлежи на бутилка бургундско вино "Романе-Конти", реколта 1945 г., продадена от аукционна къща "Сотбис" през октомври 2018 г. за 558 000 долара.

"Космическата" бутилка се предлага за продан заедно с бутилка "земен" "Петрус", в случай че купувачът реши да ги отвори и сравни.

Тъй като виното ще бъде предложено на частна продажба, а не на търг, сумата и името на купувача могат да останат поверителни, освен ако последният не реши да ги разкрие.

Цената на стандартна бутилка "Петрус", реколта 2000 г., е около 5400 долара.<

>
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари