Продават дипломи и шофьорски книжки през социалната мрежа

7
През профил във Facebook се предлагат документи с „всички нужни печати, подписи, надписи, холограми и регистрации“
През профил във Facebook се предлагат документи с „всички нужни печати, подписи, надписи, холограми и регистрации“ Снимка: МВР / архив

През профил във Facebook се предлагат документи с „всички нужни печати, подписи, надписи, холограми и регистрации“

Читател на Dunavmost изпрати сигнал за профил, на който е попаднал във Facebook.

Профилът е с име „Дипломи и книжки“ и последната публикация гласи:

„Продаваме дипломи за основно, средно и висше образование. Ако желаете документа Ви да бъде напълно легален е нужно да бъде регистриран в системата на МОН. Ние сме единствените, които можем да свършим работата, от която имате нужда и да Ви издадем диплома в най-кратки срокове. Дипломата Ви ще има всички нужни печати, надписи, холограми и ще бъде надписана от професионален калиграф, като бланките се взимат директно от учебните заведения. Цени: диплома за основно образование – 1000лв ; средно – 1200лв ; висше – 2300лв. Продаваме шофьорски книжки: Книжките са автентични, идват със син талон. Възможна е всяка една от категориите – A, A1, B, В1, B+E, C, C+E, D, D+E, E Книжките са напълно реални и съществуват в регистрите на република България. Цените варират от 600лв до 2000лв. За повече информация относно цени пишете на лично продавам дипломи, продаваме дипломи, продавам шофьорски книжки, продаваме шофьорски книжки, дипломи, книжки, шофьорски книжки, дипломи с гаранция, дипломи наложен платеж, дипломи банкова сметка, дипломи без уестърн юнион, книжки с гаранция, продавам шофьорски книжки, продава книжки...“

В предишна публикация се дава информация, че въпросният човек или организация издава шофьорска книжка без нужда от листовки и кормуване, възстановява контролни точки и др.:

„- издаваме шофьорски книжки без нужда от листовки и кормуване.
- ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ ТОЧКИ
Книжките се издават от избраната от вас автошкола, с регистрация във всяка една необходима институция!
Идват със син талон, както и сертификат от БЧК
Проверката става чрез сайта на МВР за справка на издадени лични документи
Категории: A, B, C, C+E, D, M
Цена: 1000 до 3000 лв., като зависи коя категория желаете да бъде издадена.“

Както се вижда от публикациите, предлаганите документи съдържат всички необходими атрибути на истински такива.

Самият факт, че подобна дейност може да се предлага публично в социалната мрежа, е силно притеснителен, но друг проблем са коментарите под публикациите. Потребители задават въпроси за точни цени, начини за осъществяване на контакт, повече информация. Това само по себе си води към извода, че много хора са готови да платят за такива документи.

Надяваме се, че компетентните органи и институции ще се самосезират и ще бъде потърсена наказателна отговорност на лицата, отговорни за тази дейност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    НЕДЕЛЧО
    ТОВА Е ФАКТ ДЪРЖАВАТА СПИ РЕШИХ ДА ПИША НА ЕДИН ОТ ИНТЕРНЕТ ДА ВИДИМ ДАЛИ Е ИСТИНА И ОП СДОБИХ СЕ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ТОЗИ НОМЕР ЧРЕЗ ВАЙБЪР 0884573171
  • -1
    1
    Таня
    Много водачи са неграмотни,а имат шофьорски книжки.Някои от тях дори не могат да четат.Нека при нарушения на пътя да се обръща внимание на това!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари