Пробив в науката: Създадоха технология за ядрен синтез

0
Тя е потенциален източник на почти безкрайна енергия
Тя е потенциален източник на почти безкрайна енергия Видео: NOVA

Тя е потенциален източник на почти безкрайна енергия

Огромен пробив в науката. Американски учени са създали технология за ядрен синтез, която е потенциален източник на почти безкрайна чиста енергия. Преодоляно е най-голямото препятствие - при процеса се произвежда повече енергия, отколкото се влага, информира NOVA.

Лазери в лаборатория в Калифорния са създали топлина и налягане, които са превърнали два от изотопите на водорода - деутерий и тритий, в плазма, в която може да се осъществи синтез.

Ядреният синтез се смята за потенциално неограничен източник на чиста енергия, тъй като той се създава от същите процеси като в ядрото на Слънцето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    до 1
    Не, не е проблемът да се удържи плазмата. Проблемът е, че се прави с ел. магнитно поле за което трябва повече енергия отколкото процесът произвежда. Явно пробивът е в това, че са намали консумацията на полето. Вероятно става дума за свръх-проводници. Ама и новината кърти мазилки. Безкрайна енергия! Българска журналистика.
  • 4
    1
    Оффф
    Ядрения синтез е познат от поне 60 години насам. Викат му термоядрена бомба. Проблемът е УПРАВЛЯЕМИЯТ ядрен синтез. И през 10-на години все има "пробив", и все нещо не се получава. Засега удържат плазмата около 60 секунди в магнитни полета.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари