Приватизатори дължат над 1 милиард лева на държавата

0
Нередности има по общо 1100 сделки
Нередности има по общо 1100 сделки Видео: БНТ

Над 1 млрд. лв. дължат приватизатори на българската държава по сключени сделки, по които те не са се издължили докрай.

Това показват данните на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Нередности има по общо 1100 сделки.

Приватизацията от едни е определяна като "криминална", а от други - като необходима трансформация на икономиката на България. От 1993 до 2018 г. са сключени 5282 приватизационни сделки. Приходите и общият финансов резултат от тях са за 18 милиарда 695 млн. лв., информира БНТ.

Най-много раздържавени активи има в промишлеността - 31%, търговията, земеделието, строителството, туризма, транспорта и енергетиката.

66% от всички държавни активи са приватизирани. Над 50% от сделките са осъществени само в 2 години - през 1997 и 1999 г.

Знаковите сделки на прехода: комбинатът "Кремиковкци", АК "Балкан", "БТК", ТЕЦ "Бобов дол", "Нефтохим", "Параходство БМФ", "Арсенал" и "Булгартабак".

"Кремиковци" е приватизиран за 1 долар през 1999 г. Толкова са дадени за акциите му, но приватизаторът се задължава да покрие разходи и задължения на комбината за 544 млн. щ. долара.

Работодатели и синдикати коментираха проверката, която ще започне.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Коментар от типа "а дано, ама надали". Какво като се установи, че при приватизацията на "Кремиковци" нищо не е било наред. "Кремиковци" вече го няма. Какво като се установи, че е бил откраднат завода за микропроцесори в Правец?

Цветан Симеонов, БТПП: Не сме направили оценка какво ще струва на държавата, но всяко действие, изхождайки от позицията на БТПП, което ще бъде в борба с корупцията, заслужава внимание и подкрепа.

Законът за приватизация е променян над 30 пъти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари