Природозащитници: Властта готви сеч на близо 4 милиона декара гори

0
ВМРО предлага кметовете да разрешават сеч в гори, които на карта се водят земеделски земи
ВМРО предлага кметовете да разрешават сеч в гори, които на карта се водят земеделски земи Снимка: NOVA

ВМРО предлага кметовете да разрешават сеч в гори, които на карта се водят земеделски земи

Сечта в цели 3.7 млн. декара гори, които по карта се водят земеделски земи, да се разрешава от кметовете, а не от лесничеи. Това предлага с поправки, не къде да е, а в Закона за пчеларството, депутатът от ВМРО Александър Сабанов. Природозащитникът Тома Белев предупреди, че поправката, която се прави само няколко месеца преди изборите, ще отвори врата за поголовна сеч и със сигурност е предизборен инструмент за печелене на гласове.

Това е опит тези избори да бъдат платени от тези гори”, коментира пред Mediapool Тома Белев, който е и общински съветник от “Демократична България” в София.

Мащабите на бедствието той очерта така:

Подобно решение ще касае 3 700 000 декара гори в земеделски земи или за сравнение - три пъти площта на парк Странджа. Ще настане вакханалия и отделни общини могат да останат без гори, защото повечето им гори са в земеделски земи, като Свиленград, Пловдив, Медковец, Кнежа, Никопол, Долна Митрополия и т.н.”.

Тома Белев припомни, че преди седмица Сабанов е предложил същите поправки през преходни разпоредби на закона за рибарството и аквакултурите, внесен от депутати от ГЕРБ. Разглеждането на тези поправки обаче бе отложено за неопределено време с мотива, че трябва съгласуване с Брюксел. Миналата седмица обаче Христо Иванов от “Демократична България” предупреди, че с въпросните поправки ще се узакони незаконна постройка на плажа в "Росенец", където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

След изненадващото блокиране на ревизията в закона за рибарството, Събанов скоростно е вкарал същите поправки в Закона за пчеларството, който във вторник ще се гледа на второ четене в парламентарната комисия по земеделие.

“Ако искате да помогнете и в Дунавската равнина, Тракийската низина и Добруджа да останат все някакви дървета, пишете един имейл до Комисията по земеделие и храни ([email protected]) със становище, че не подкрепяте предложенията за промяна на разпоредбите за сеч на гори в земеделските земи внесени през закона за пчеларството. Важно е сега да изразим позиция, за да не плачем после за сечта, което ще настане”, написа Тома Белев във Фейсбук.

И без поправките на ВМРО, допускана от държавата нелегална сеч е със застрашителни размери. Последен анализ от октомври м.г. показва, че 600 000 кубика, или всеки десети кубик от официалния дърводобив годишно, се добива по престъпен начин.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари