Природозащитник оглави Агенцията по горите

1
Това е първата смяна на ръководни кадри, направена от служебния земеделски министър Христо Бозуков
Това е първата смяна на ръководни кадри, направена от служебния земеделски министър Христо Бозуков

Сред рокадите на служебния кабинет по върховете на ключови агенции най-сетне се появи и една отлична новина - природозащитникът Александър Дунчев оглави Агенцията по горите.

Това е първата смяна на ръководни кадри, направена от служебния земеделски министър Христо Бозуков, пише вестник Сега.

Дунчев е инженер-лесовъд, доктор по горско стопанство и един от най-големите застъпници на опазването на горите у нас. Последно се намеси срещу престъпна промяна в закона за опазване на селскостопанското имущество, внесена от ВМРО. Тя щеше да позволи на кметовете на населените места и районите да могат еднолично да разрешават сеч на овощни и горски дървета в селскостопанските земи. Дунчев е дългогодишен експерт по горски политики на WWF-България и кампаниите за опазването на горите на коалицията "За да остане природа в България". Започва работа през 2007 г. като експерт в Природен парк „Витоша“. Преди новото си назначение бе експерт по защитените територии в Югозападното държавно горско предприятие.

Докато по света държавите се опитват да възстановят зеленото си богатство България унищожава горите си, като голяма част от изсечените дървета отпътуват за Гърция и Турция, а незаконната сеч се покрива с политически протекции. Последният скандал е съвсем пресен - от тази седмица и както обикновено в тези случаи сечта е маскирана под благородна кауза. Става дума за спорен проект за почистването на коритото на река Искър, с който щяха да бъдат обезлесени 200 дка по реката. След намесата на природозащитници - общинският съветник от "Демократична България" Тома Белев и сдружение "Балканка", и протести на жителите на Герман, дейностите бяха временно спрени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Как кръстихте децата? - Едното на дядо му Деню - Денис, а другото на дядо му Пеню...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари