Принципът на бизнеса у нас: Всеки се спасява сам

1
Това заяви Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово
Това заяви Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово Снимка: Schneider Electric

Това заяви Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово

"Геополитическото напрежение засегна компанията ни на местно ниво заради енергийната криза. Проблемът обаче не е толкова от повишаването на цените на горивата и електроенергията, колкото от това, че няма с кого да се води стратегически диалог как да се оптимизира производството на електроенергия". Това заяви Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово, предава Bloomberg TV Bulgaria

„Уравнението има две страни - от едната страна има повишена цена на електроенергията и то е основно защото производството на електроенергия е много скъпо, то е базирано на т.нар. фосилни горива, много малко има заложено за възобновяеми източници. От другата страна е държавата. В много страни има например заложено как да се строят сгради, да са енергийно ефективни, у нас няма с кого да се води този диалог“, обясни Николова.

Тя посочи, че от увеличената енергийна ефективност полза ще имат всички – бизнеса, домакинствата, наемателите на сгради.

Бизнесите ни са принципа, че всеки се спасява сам“.

По думите на Николова бизнесите, които имат визия, по-дългосрочно планиране, се ориентират към устойчивостта. Те използват периода на затишие да наваксат от чисто регулаторна гледна точка, тъй като е ясно, че политики на ниво Европейски съюз ще бъдат транспонирани у нас, стана ясно от разговора.

„Има бизнеси, които са на изчакване. От гледна точка на инвестиции – не се случват много инвестиции заради политическата нестабилност и това, че няма на ниво Европа и на световно ниво кой да лобира за държавата“.

От това, че няма големи инвеститори всъщност всички от бранша, който работи с такива компании, страдат“, добави гостът.

Тя отбеляза, че дигитализацията е директно свързана с ефективността.

"Коронавирусната криза много повиши темповете на дигитализация на българския пазар. Тръгнали сме в тази посока, въпросът е, че дигитализацията изисква инвестиции".

Според госта компаниите обаче в момента се опитват да оцеляват, взимат решения на базата на повишените цени на електричеството и се колебаят от какво да спестят. „Хубавото нещо на дигитализацията и на решенията за енергийна ефективност е, че веднъж инсталирани резултатите идват мигновено“, каза още Николова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари