Приказката на моя живот

0

Вълнуващо и незабравимо преживяване предложи на децата Регионална библиотекаЛюбен Каравелов“ - Русе. На 27 март, точно в 18.00 ч., започна инициативата „Приказката на моя живот“, посветена на предстоящия Международен ден на детската книга2 април. На тази дата през 2015 се отбелязва 210-годишнината от рождението на Ханс Кристиан Андерсен.

В началото на вечерта 15 момичета и момчета на възраст между 9 и 12 години се запознаха с живота и творчеството на Андерсен. После, разделени в три отбора, те пътуваха по стъпките на датския писател и „посетиха“ Дания, Франция, Германия и накрая - България. По време на своето необикновено пътешествие децата се срещнаха с различни приказни герои. Спящата красавица, Ида, Рапунцел, Котаракът в чизми, Грозното патенце, Златното момиче  и др. оживяха в тази вълшебна и неповторима нощ. С тяхна помощ децата решаваха загадки от приказки, откриваха магически предмети, създаваха свои приказни истории. След това участниците се озоваха в Леденото кралство, където ги посрещна Снежната кралица. Там ги очакваше празнична вечеря, а после те пяха, танцуваха и се забавляваха до късно през нощта.

Малко преди полунощ децата месиха питки и изработваха фигури от тесто, низаха мъниста, правиха цветя от салфетки, четоха любими книги.

За доброто настроение на участниците сутринта се погрижи Юлия Маринова, инструктор по зумба. В присъствието на русенски медии децата споделиха своите впечатления от преживяното и получиха грамоти за участието си в събитието.  

Детската нощ „Приказката на моя живот“ беше част от  инициативата Нощ на Андерсен, която се организира за петнадесета поредна година, в навечерието на 2 април, на различни места по света. Идеята е да се стимулира четенето и да се провокира интересът на децата към книгата по един нестандартен и забавен за тях начин. Така те откриват възможностите на библиотеката не само като място за четене, но и като място за забавление и нови приятелства.

Партньор при реализирането на събитието беше русенският клуб „Мечтание“. Детската нощ в Библиотеката се реализира с подкрепата на русенски фирми и организации, които осигуриха храната, напитките, спалните чували и декорацията на помещенията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари