Приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

0
С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение
С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение Видео: NOVA

С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в пленарна зала. Това се случи, след като вчера депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене промените. Със 191 гласа "За" законопроектът на Крум Зарков беше гласуван на първо четене. С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение при евентуално извършено престъпление.

Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков, предава NOVA.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

Висши магистрати казват, че този закон не става, но ние имаме уверението на министър Зарков. Ще го подкрепим, защото този закон трябва да бъде доведен до край”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира: „Казахте, че ще приемате противоконституционен закон, наложен от служебен министър. Това е абсурд”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари