При засилени мерки за сигурност: Погребват Алексей Навални

0
Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта
Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта Снимка: ЕПА / БГНЕС

Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта

Хиляди се събраха да почетат паметта на руския опозиционен лидер Алексей Навални макар и с риск да бъдат арестувани. На церемонията присъстват и посланиците на Германия, Франция и Съединените щати, предаде БНР.

Хиляди се събраха в Москва за траурната церемония за критика на Кремъл Алексей Навални, който почина преди две седмици в затвор в Арктика. Близо до църквата, посветена на иконата на Божията Майка в московската община Марино, опечалени хора, носещи цветя, се събраха около металните прегради, за да се сбогуват с опозиционния лидер. На церемонията присъстваха и родителите на Навални. Ковчегът с тленните останки на опозиционера беше посрещнат със скандиране на името му и викове "не се боим" както многократно е призовавал той приживе.

Десетки автомобили на спешните служби и униформени служители заеха позиции от рано сутринта. Полицията също така постави метални огради около обширна зона преди началото на церемонията. Полицаи проверяват документите и личните принадлежности на минувачите и се появиха съобщения, че мобилните интернет услуги в района са изключени.

Екипът на Навални вчера призова хората да присъстват на опелото и на погребението въпреки очакваното полицейско присъствие и фактът, че през последните дни полицията арестува стотици хора, положили цветя в негова памет.

Засилените мерки за сигурност показват, че дори след смъртта си Навални, който бе основният съперник на президента Владимир Путин през последните години, остава значителен източник на тревога за властите, коментират агенциите.

Според властите Навални е починал на 47-годишна възраст на 16 февруари в затворнически лагер в руския Ямало-Ненецки автономен окръг на около 1900 километра североизточно от Москва. Твърди се, че политикът, отслабен от предишна атака с отрова и многократни престои в изолатора на лагера, е припаднал в заледения двор на затвора и е починал въпреки опитите да бъде реанимиран.

Поддръжници на Навални, роднини и защитници на човешките права обвиняват Путин, че е наредил убийството на опозиционния лидер. Кремъл отрича тези обвинения и продължава да се подготвя за изборите от 15 до 17 март, на които се очаква Путин да бъде избран за пети мандат.

След опелото в църквата Навални ще бъде погребан в Борисовското гробище, което се намира на около 30 минути пеша от там.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари