При задръствания изключете климатика и затворете прозорците!

0
Климатикът в автомобилите може да бъде опасен.
Климатикът в автомобилите може да бъде опасен.

Климатикът в автомобилите може да бъде опасен.

Причината е, че затворените прозорци и включеният климатик усилват максимално въздействието на токсичните газове в купето при автомобилните задръствания, пише списание „Environmental Science: Processes & Impacts”, цитирано от БГНЕС. Включеният климатик нагнетява токсичните съединения вътре в колата.

Учените откриха, че при спиране на червено автомобилните двигатели с вътрешно горене преминават през различни цикли – работа на празен ход, увеличаване и намаляване на скоростта. Високата концентрация на токсични вещества в колата се осигурява благодарение на много по-мръсния въздух навън, отколкото този в купето.

На светофарите се събират и други автомобили, които изхвърлят вредни вещества, които се разсейват твърде бавно.

Затова специалистите съветват ако е възможно, дръжте прозорците затворени и не включвайте климатика. В същото време е добре да увеличим разстоянието между вашия автомобил и този пред вас.

Тези мерки ще намалят контакта с отровните газове със 76%. По данни на Световната здравна организация в Европа само през 2012 година заради болести, свързани със замърсяването на въздуха, са починали над 400 000 души. Попадналите в задръстване са подложени на 29 пъти по-интензивно въздействие на замърсяващите вещества, отколкото движещите се по пътищата, дори и с не много висока скорост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари