Как да се преборите с влагата в автомобила

0
Автомобилни експерти дават съвети как може да се преборим със замъгляване на прозорците на автомобила отвътре
Автомобилни експерти дават съвети как може да се преборим със замъгляване на прозорците на автомобила отвътре

Автомобилни експерти дават съвети как може да се преборим със замъгляване на прозорците на автомобила отвътре

Мнозина от нас са се сблъскали с такова явление като замъгляване на прозорците на автомобила отвътре. Уви, това влошава видимостта от мястото на водача и съответно увеличава вероятността от пътен инцидент. Автомобилни експерти дават съвети как може да се преборим с това неприятно явление, сподели Actualno.

Първо обаче изниква един банален въпрос - защо колата има покрив? Точно така, за да предпазва возещите се от времето навън, особено от дъжда. И дори кабриолетите са оборудвани със сгъваеми „тавани“, за които производителите твърдят, че не текат. В същото време обаче малцина осъзнават, че дори ние самите често допринасяме за образуването на висока влажност в интериора на автомобила. Дори покривът да е твърд, а не „кабриолет".

Има случаи, когато шофьор се приближава до колата сутрин, отваря вратата и вижда малка локва зад седалката на пътника, мокри предпазни колани и замъглени прозорци. В същото време всичко е било затворено през нощта, като собственикът е уверен в това, тъй като го е проверил.

И все пак – кои са основните причини за появата на влага в автомобила?

- Дефектни уплътнения на плъзгащ се или панорамен покрив, люк, капак на багажник, задни светлини, антена на покрива.

- Корозия на купето с елементи на явна ръжда по дъното на автомобила.

- Неграмотно залепено предно стъкло след смяна.

- Често шофиране на кратки разстояния с домашни любимци и голям брой хора в купето.

- Неправилно управление на вътрешната вентилационна система.

- Спукан топлообменник на отоплителната система.

Когато влажността на въздуха надвиши определена стойност, в зависимост от преобладаващата температура, започва процес на кондензация, като се образува вода. Това е причината за замъглените очила. През лятото този проблем се появява рядко, тъй като заради значително по-високите температури водачите често карат с отворени прозорци или включен климатик. Това води до факта, че влажният въздух е изсушен.

През зимата шофьорите искат колата им да е ако не гореща, то поне топла. Поради тази причина необходимостта от климатизация е сведена до нула. И ако забележите, че стъклата на колата ви постоянно се запотяват, знайте, че това се дължи на твърде ниския или дори блокиран въздухообмен в колата. Във въздуха неизбежно се натрупва влага, която в резултат на това се кондензира в най-студените места в купето. А това са прозорците на автомобила.

За да коригирате ситуацията, се нуждаете от подходяща вентилация и в допълнение използването на климатик, който изсушава въздуха в купето на автомобила. Да, климатикът не се използва само през есента и зимата, когато редовното проветряване не може да се справи само с образуването на влага.

Ако използването на климатика е неефективно (и това се случва), автомобилните експерти препоръчват да разгледате ръководството за експлоатация на автомобила. Трябва да се обърне внимание на раздела, който говори за поддръжка на вентилационната система и кои настройки са най-подходящи за „размразяване".

Бутонът за рециркулация на въздуха през зимния сезон изобщо не трябва да се натиска, в противен случай въздухът в кабината ще се движи само в кръг, което увеличава вероятността от замъгляване на прозорците.

За да намалите появата на влага в автомобила, трябва периодично да почиствате вентилационните отвори и да сменят филтъра на кабината своевременно. Преди да се качите в автомобила, трябва да изтръскате снега от обувките си и да излеете насъбралата се вода от стелките в купето (шофьорска и пасажерска), тъй като се натрупа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    С дамски превръзки
    Имаше едно време един модел с крилца. По телевизиите много ги рекламираха , залепваш и си гледаш кефа.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари