При изобилие от тестове в клас се върнаха само половината от малките ученици

0
Директори възроптаха срещу възможността да купуват сами тестове за гимназистите
Директори възроптаха срещу възможността да купуват сами тестове за гимназистите Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Директори възроптаха срещу възможността да купуват сами тестове за гимназистите

При изобилие от тестове в клас се върнаха само 50% от малките ученици от 1 до 4 клас. Това показват сметките около възстановяване на присъственото обучение за децата от начален етап, което вече е възможно след двуседмичното им тестване в клас, пише в.Сега.

Още 65 000 ученици от 1 до 4 клас се върнаха в класните стаи на 15 и 16 ноември след тестване срещу COVID-19, показват последните данни на МОН. Те са в над 4600 паралелки и са предимно от 15-те области, които миналата седмица не получиха тестове за учениците си заради забавяне на доставките, като например Велико Търново, Хасково, Стара Загора, Сливен, Перник, София-област и др.

Заедно с малките ученици от останалите 12 града, които възобновиха присъственото обучение миналата седмица след тестване като София, Търговище, Шумен, Разград и др. - 51 000 (в около 3500 паралелки), броят на завърналите се ученици от 1 до 4 клас тази седмица вече става над 117 000, от близо 8200 паралелки. От около 233 хиляди ученици в начален етап това прави едва около 50% върнали се в клас ученици от 1 до 4 клас в цялата страна. (В област Кърджали общата заболяемост е спаднала под 250 на 100 000 души и затова засега децата там ще ходят на училище без да бъдат изследвани). От МОН коментираха, че реално в училище са се върнали по-малко деца от подалите декларация заради изискването за поне 50% съгласни за тестване от паралелка (т.е. съгласните 49% не се връщат, ако останалите 51% не са съгласни).

От МОН нямат обобщени данни дали има ръст в броя на пожелалите да се върнат извън включването на допълнителните градове в присъствено обучение. За област Монтана, където най-малко родители от цялата страната дадоха съгласие за тестване не децата им - едва 36%, вчера бе съобщено, че още над 100 майки и бащи са променили мнението си и са дали допълнително съгласие децата им да се върнат в клас след тестване. В област Плевен също се увеличават желаещите от първоначално изявилите съгласие родители за възстановяване на присъственото обучение на малките ученици в училище, чрез тестване два пъти седмично, отчитат от МОН.

Условието за възстановяване на присъственото обучение е 50% съгласни за тестване родители на паралелка. Общо за страната съгласие за тестване миналата седмица бяха дали родителите на 57% от учениците от 1 до 4 клас, разпределени в 62% от паралелките в страната. От данните се вижда, че този процент на съгласни надхвърля дела на реално завърналите се.

От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца. В първите два дни на тази седмица с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при 6 учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са 9. През миналата седмица беше установена зараза при 9 учители и 3 непедагогически специалисти.

ТЕСТОВЕ

По последни данни МОН е получило и раздало в цялата страна общо 766 000 щадящи теста за ученици.

281 000 от тях бяха от първата поръчка на МЗ за общо 400 000 теста, които трябваше да доставят по равно две фирми. 200-те хиляди от едната фирма бяха доставени в срок, а 81 хиляди - със закъснение от втората "Булснайт", за която здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че е изчезнала. Преди ден-два тя достави и останалите 119 хиляди теста, които вчера бяха разпределени към училища.

Втората поръчка на МЗ е за 1 468 000 теста. От тях първо бяха доставени 126 000, а вчера - още 359 000 теста (в това число и 119-те хил. от първата поръчка), които според МОН ще стигнат за тестване на учениците от 1 до 4 клас в цялата страна за две седмици. Очакват се още 1.1 млн. теста по втората обществена поръчка на министерството на здравеопазването, посочиха от МОН. Оттам обещаха при следваща доставка да направят график за връщане в училище на учениците от 5, 6, 7 и 12 клас.

ОТПОР

Училищни директори се обявиха твърдо против възможността училищата да закупуват със собствени средства тестове за големите ученици от 5 клас нагоре. Вчера от МОН обявиха, че планират промени в Насоките за обучение в извънредна епидемична обстановка. С тях те ще дадат право на училищата, които осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5 клас нагоре, да ги върнат в клас още преди министерството да е предоставило безплатни тестове.

В профила си във фейсбук Диян Стаматов, директор на 119-то училище и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, заяви, че ще има "противопоставяне на реалните възможности на училищата с очакванията на родителите". "Всички искат учениците да учат присъствено, но единици са училищата, които могат да си позволят средства за закупуване на тестове от своя бюджет. Родителите основателно биха искали децата им да са поставени при еднакви условия. Не съм убеден, че училищните ръководства биха могли да предложат финансов ресурс, навсякъде, за закупуване на тестове", казва той. Стаматов обяснява и откъде биха дошли тези финансови средства - "от средствата за заплати на учители и от средствата за ток и отопление". "Няма от къде другаде да дойдат пари за закупуване на тестове. Това справедливо противопоставяне ли е? Делене на училища на имащи средства и такива, които нямат пари. Кому е необходимо това деление сега?", пита той.

"Едно добро бюджетно управление на образователна институция трудно може да извади средства 5 седмици преди финала на годината и да отделя по 5000-6000 лева седмично за непредвидени разходи, каквито са тестовете; За месец закупуване на тестове едно голямо училище ще достигне лимитите на ЗОП процедура и ще има нов юридически казус, за които „разрешението“ на МОН ще бъде незаконно", казва той. "Нали не си представяте, че в момента в склада на аптеката има 1000 неинвазивни теста? И за колко време би имало „резерв“ в аптечната мрежа - една нова несигурност, която само ще създаде нова неразбория в системата ни", допълва директорът.

Държавата да осигури безплатни тестове и за големите ученици, а министерството на здравеопазването да не разрешава на училищата да организират тестване от собствения си бюджет, призова пред БНТ и Данко Калапиш, директор на 107 ОУ "Хан Крум" в София. Според него подобна практика ще всее разделение между учебните заведения.

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" и Синдиката на българските учители също подкрепиха позицията на работодателите и настояха тестовете за всички ученици, както и за всички учители, ако останат като задължение, да се осигуряват от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Водопроводчикът напусна работа, защото не можа да убеди жена си, че кълчищата не са: "Косми от оная руса кучка, със сухата коса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари