Президентът връчва орден „Св. св. Кирил и Методий“ на професор Белоев

0

Чл.-кор. проф. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет, досегашен ректор на висшето училище в два последователни мандата и настоящ председател на Общинския съвет в Русе, ще получи орден "Св. св. Кирил и Методий“ първа степен на церемония на 7 април в София.

Отличието за големи заслуги в областта на образованието и науката ще му бъде връчено от Президента на Република България, Росен Плевнелиев, съобщи Дарик.

Решението за удостояването беше взето от Министерски съвет през октомври 2015 г. по предложение на тогавашния министър на образованието, проф. Тодор Танев, а дни по-късно Президентът издаде Указ №208 за награждаването на чл.-кор. проф. Христо Белоев.

В мотивите за удостояване на чл.-кор. проф. Христо Белоев е посочен приносът му в науката, в обществено-икономическото развитие на региона, както и членствата му във водещи национални и международни организации. Под негово ръководство в продължение на два мандата Русенският университет разшири и затвърди ролята си на научно-образователна институция не само в региона, но и в национален и международен мащаб. Като учен в областта на земеделската наука в страната и в чужбина, чл.-кор. проф. Белоев има сериозни заслуги, дава своя принос и в създаването на научна школа за развитие на земеделието.

Преди гласуването на предложението за удостояване с орден „Св.св. Кирил и Методий“ писма в подкрепа на чл.-кор. проф. Христо Белоев изпратиха 12 народни представители от 43-то Народно събрание от различни многомандатни райони. Номинацията беше подкрепена и от Българската академия на науките, Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, областните управители на областите Русе, Разград, Силистра, Търговище и Велико Търново, кметовете на Русе, Разград, Силистра и Търговище, Съюза на учените в Русе и Студентския съвет при Русенския университет.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари