Препоръчва ли се ваксина при хората с имунни заболявания?

0
Имунните заболявания се делят на две групи – автоимунни и имунодефицитни, обясни имунологът Доброслав Кюркчиев
Имунните заболявания се делят на две групи – автоимунни и имунодефицитни, обясни имунологът Доброслав Кюркчиев Видео: NOVA

Коментар на имунолога Доброслав Кюркчиев

Няма проблем хората с имунни заболявания да се ваксинират. Това обяви в студиото на „Здравей, България” началникът на Клиничната имунология в УМБАЛ "Свети Иван Рилски" проф. Доброслав Кюркчиев.

Имунните заболявания се делят на две групи – автоимунни и имунодефицитни. При автоимунните понякога при малък процент от хората след ваксина се увеличава симптоматиката на заболяването за седмица. При хората с нисък имунитет рискът е да не изградят достатъчно добър имунен отговор след ваксината", обясни имунологът.

По думите му COVID кризата е много сериозна, с висока хоспитализация и сериозна смъртност. Той коментира и значението на антителата при преболедувалите.

Първо трябва да обясним за кои антитела говорим. След прекарана инфекция те са много видове. Надявам се да говорим за вирус-неутрализиращите антитела. Те пречат на предотвратяването на вируса в кръвта между клетките. Те атакуват клетките, които вече са заразени”, обясни имунологът.

Според него проблемът е, че нямаме информация над какво количество антителата осъществяват своите функции.

Проф. Кюркчиев бе категоричен, че при висок титър на антитела няма риск от цитокинова криза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари