Преписват ли студентите на изпит?

1
Студентите преписват по всевъзможни начини, въпреки че на всички им събират мобилните телефони.
Студентите преписват по всевъзможни начини, въпреки че на всички им събират мобилните телефони. Видео: TVN

Как да се държим по време на писмен изпит - кандидатстудентски, държавен, текущ или - след 7 клас? 

1. Задължително отидете навреме! Запомнете, че не се правят никакви (ама, наистина - никакви!) изключения за закъснелите.

2. Носете си минерална вода. Тя не само утолява жаждата, но е и един добър повод да посетите тоалетната, където бихте могли да се консултирате със своите записки, ако си носите такива, със свой съученик/колега или с някой от квесторите (това са преподаватели, който следят поведението на кандидатите в залата, където се провежда изпитът). Ако не страдате от високо кръвно налягане, може да си носите и чаша кафе (аз го предпочитам дълго!)...
Запомнете! Тоалетната може да се посещава чак след два часа, от началото на изпита.

3. За ядене, може да си носите шоколад - повишава кръвното налягане и стимулира работата на мозъка.

4. Не носете със себе си пейджър, джиесем, дискмен или радиостанция. Квесторите винаги ги хващат!

5. Не разчитайте на царски пищови! Не разчитайте и на не-царски пищови, да не говорим за "тежка артилерия" и за "танкове"! Не можете да ги скриете в дрехите си, просто, защото няма как, в жегите, да се навлечете с дрехи, като за екскурзия на Северния полюс или в Сибир!

6. Не драскайте по листовете си, ако ви доскучее. А може да ви доскучее, ако сте приключили (или само вие така си мислите), преди официалния край на изпита. Или, ако не си знаете въпросите, които са ви се паднали на изпита (много гаден момент, да знаете!)... Драсканиците могат да бъдат квалифицирани от изпитната комисия като таен знак. Всичко, различно от отговора ви на поставените въпроси, може да бъде квалифицирано така. И ще бъде! Бъдете сигурни!

7. Не напускайте залата, в която се провежда изпита веднага, след като квесторите съобщят темата или задачите, ако заглавието й или условията на задачите ви изненадат. Ако успеете да напишете нещичко, това, което сте написали, може да ви "донесе" поне тройка - оценка, която (но - само понякога!) е достатъчна, за да ви "вкара" в университета. Или - да ви "изкара" оттам, ако става дума за държавен изпит!

8. Ако не сте сигурни в някой цитат, по - добре е да не го пишете. В противен случай, другите ще се смеят над вашите гениални "бисери", а вие ще плачете или поне - ще се срамувате.

9. Носете със себе си своя любим талисман! Той не върши никаква практическа работа (не може да ви подсказва!), но и не пречи... Може пък, да успее да ви успокои и да ви вдъхне увереност в собствените ви сили.

10. В никакъв случай, не позволявайте смущението, обхванало съседите ви, да завладее и вас! Паниката е възможно най - лошото нещо, което може да ви се случи, по време на изпит.

11. Рано или късно, изпитът ще свърши. 

12. Или ще си "вземете" изпита (или ще ви го "дадат"), или ще бъдете "скъсани" на него. Възможността да (не) успеете, ТОЗИ път, клони към 50%. Затова, притесненията, преди изпита, са излишни.

13. И, когато излезете от залата... Ще се сетите хиляди неща, които можехте да напишете. Но вече е твърде късно.
Затова, преди да излезете оттам, първо, проверете текста (или задачите си) за правописни, пунктуационни, стилистични, фактологически грешки. Прегледайте го пак. И - пак! След това, представете си, че сте излезли от изпита... Затворете очи и си представете, че вече сте в барчето на университета (или на училището) и си пиете следизпитното кафе. Успокойте се... А, сега, помислете какво още може(х)те да напишете. Отново прегледайте увода, тезата/тезите си, доказателствената част и заключението. Запомнете, че заключението се пише по - лесно, отколкото увода. 
По - дългият текст се оценява по - субективно, отколкото краткия и, понякога, повече писане няма да ви се отрази зле - може преподавателите в комисията да се впечатлят. Но, ако сте писали разни "бози", разни "латински сериали"... в следващите 300 епизода, ще плачете!

Успех на изпитите!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари