Пренаписаха книги на Агата Кристи заради "обидни пасажи”

0
Фрагменти от изказвания на "антипатични" герои също са изрязани
Фрагменти от изказвания на "антипатични" герои също са изрязани Снимка: © Bettmann / Contributeur

Фрагменти от изказвания на "антипатични" герои също са изрязани

Творчеството на британската писателка Агата Кристи (1890-1976) е редактирано от "Harper Collins", за да бъдат премахнати от новите издания пасажи, които могат да наранят чувствата на някои читатели, съобщи британският вестник "Telegraph", предаде БНТ.

Според вестника става въпрос за нови издания, които са планирани или вече са публикувани от 2020 г. насам. Редактираните текстове на произведения, написани между 1920 и 1976 г., включват премахване на пасажи, които съдържат "описания, обиди или препратки към етническа принадлежност".

Отбелязва се, че в редица случаи промените в повествованието са направени от името на автора, включително чрез вътрешния монолог на мис Марпъл или Еркюл Поаро - двама от легендарните герои на Кристи. Фрагменти от изказвания на "антипатични" герои също са изрязани.

Например от "Смърт край Нил" (1937) е изчезнал фрагмент от изказването на госпожа Алъртън, която се оплаква от "отвратителните" очи и носове на група местни деца, а от "Мистериозният инцидент в Стайлс" (1920) е изчезнала забележката на Поаро по адрес на друг герой, че той "разбира се, е евреин".

От оригиналния израз "неговия индийски характер" в сборника "Последните случаи на мис Марпъл и две истории" (1979) в новата версия на текста е премахната думата "индийски", а от романа "Карибска загадка" (1964) е премахнат цял пасаж, в който героят през нощта не успява да види чернокожо момиче в храстите.

Книгите на Агата Кристи са сред най-издаваните в историята. Писателката е и сред най-превежданите автори в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    5
    Отегчен
    Замислих се, че такива класически комедийни сериали като "Двама мъже и половина" вече няма как да бъдат създадени. Просто хумора в тях ще е ултра-хард за днешните чувствителни полисексуални души. Ама какви ти комедии - Микеладжело се оттече в канала защото неговия "Давид" е бил възприет като порнография. "Странник съм в земя позната". По Тери Пратчет.
  • 6
    4
    daskal
    Пълна лудост! Накъде се е запътил светът?
  • 2
    3
    до 2
    „And Then There Were None“. Ако ти е интересно можеш да прегледаш статията в Wikipedia.
  • 3
    2
    Питам се...
    Как ли звучи на €вротолерастки език заглавието „Десет малки НЕГЪРЧЕТА“?
  • 11
    1
    colibri
    Пренаписването на книги на починали автори, в случая А. Кристи е подмяна ,в съответствие с новите политики на либералите. Още по-лошо е, че това издателство си позволява да променят и добавят пасажи, които липсват в оригиналната творба. Кой ли ще е следващият писател, чиито творби ще подлежат на цензура?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари