Премиерът прати външния министър на срещата в Сочи да "стопля" отношенията ни с Русия

0
Акцентът е паднал върху енергийния аспект на двустранните ни отношения
Акцентът е паднал върху енергийния аспект на двустранните ни отношения Снимка: БНТ

Премиерът Бойко Борисов е изпратил външния министър Даниел Митов на срещата в Сочи със задача да оправи отношенията ни с Русия.

“Поставих на Митов задачата да нормализира, ако е възможно, разбира се, крайно острата позиция на Русия към България, както и нашата към тях и превръщането ни в най-големия враг на Балканите за Русия,” каза премиерът Бойко Борисов в парламента, информира 24 часа.

Президентът Путин и Медведев ходят в Атина, Белград и Будапеща, заобикалят ни, с което се създава едно излишно напрежение”, поясни той. Според него политиката на страната трябва да е балансирана към всички партньори.

Това е среща на външните министри, така че руският външен министър Лавров има среща и с турския външен министър, и с българския, и предполагам, на 4 очи с всички. Ние имаме да решаваме енергийни проекти с тях, визовия режим и облекчаването му. Знаете, че има и санкции, които тази година няма да паднат, но догодина поне да се облекчат в сферата на селското стопанство, защото там търпим огромни загуби към момента”, обясни премиерът.

По-късно следобед стана ясно, че министър Митов се е срещнал с руския си колега Лавров, което се случва за първи път от 2 години

Енергийното сътрудничество с Русия трябва да става по европейските правила и по одобрените от ЕК проекти, е заявил първият ни дипломат след срещата в Сочи за края на руското председателство на ЧИС (Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

Според Митов разговорът с Лавров е бил много открит, на масата са били поставени повечето от откритите въпроси и натрупани проблеми.

Акцентът е паднал върху енергийния аспект на двустранните ни отношения.

Освен това Митов е успял да проведе още 2 двустранни срещи с турския външен министър Мевлют Чавушоглу и с молдовския си колега Андрей Галбур.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари