Премиерът: Първата копка на газовата връзка с Гърция ще бъде в Кирково

0
Това ще се случи до 20 май
Това ще се случи до 20 май

До 20 май ще бъде направена първата копка на интерконекторната газова връзка с Гърция.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в Русе. Той бе в крайдунавския град, за да се запознае с новата инвестиция на немски завод за автомобилни заключващи механизми, който откри нова производствена база.

"Първата копка на междусистемната газова връзка Гърция-България ще бъде направена в село Кирково. На нея ще присъстват премиерите на двете страни, обяви Борисов:

"Всичко се подготвя и, живот и здраве, около 20 май сме се разбрали да отидем в Кирково да дадем старт. Това е изключително важно за диверсификацията на газовите доставки. Когато имаме и на нашия газов хъб "Балкан" от четири-пет източника милиарди кубически метра - от Азърбайджан, от Русия, Гърция, от американска страна... ние в момента от интерконектора с Кулата и Солун връщаме на ден по 4 млн. кубика втечнен газ, така че да си подготвяме системите".

Газовата връзка се проектира за пренос на природен газ между двете страни, чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз", в близост до Стара Загора с гръцката "ДЕСФА" в района на Комотини.

Проектът се реализира от смесено инвестиционно дружество с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД и гръцкото инвестиционно дружество IGI Poseidon (50%).

Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. м3/год., а максималният - до 5,5 млрд. м3/год. на следващ етап.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари